Choklad, choklad och choklad, ja det är ingredienserna i den här kakan. Inspirationen till kakan har jag hittat i en fransk baktidning, jag har dock ändrat receptet lite. Den här kakan är en perfekt bjudkaka som med fördel görs färdig i god tid innan gästerna kommer. Hoppas att de tycker om choklad. Vår kaka var sönderskuren när jag kom på att jag inte hade förevigat den, så bilden ovan har jag lånat från tidningen. Bilden i slutet på inlägget är från den egna kakan.
Kakan:
85 g mandelmassa
10 g fint socker
1 ägg
2 äggvitor
45 g florsocker
40 g smält smör
40 g kakaopulver
Sockerlag:
70 g vatten
35 g fint socker
1/4 vaniljstång
Chokladmousse:
100 g mörk choklad (Valrhona 72%)
100 g mörk choklad ( Domori sur del lago 100%)
35 g smör
6 äggvitor
70 g socker fint
Glasyr:
35 g mörk choklad (67%)
30 g grädde
kakaopulver
Gör så här:
Kakan:
Värm ugnen till 250°C.
Riv mandelmassan och blanda med fint socker. Tillsätt ägg och vispa ca 5 minuter.
Vispa äggvitor till fast skum i en annan skål. Tillsätt florsocker, lite i taget under vispning.
Tillsätt det smälta avsvalnade smöret i mandelmasseblandningen. Blanda försiktigt med en spatel. Sikta ner kakaopulvret och blanda med spateln. Undvik att vispa.
Blanda ner äggvitan i chokladsmeten och bred ut på ett bakplåtspapper (20*30 cm). Grädda kakan mitt i ugnen 4-5 minuter. Tag ut kakan och låt den svalna. Dela kakan i tre lika stora bitar. (10*20cm)
Sockerlag:
Blanda vatten och fint socker i en kastrull. Skär upp vaniljstången och skrapa ur innehållet, lägg det och själva stången i kastrullen och rör om. Värm under omrörning och tag bort kastrullen från värmen precis innan det börjar koka. Låt svalna.
Chokladmousse:
Bryt chokladen i bitar och lägg den i en kastrull tillsammans med smöret. Smält på mycket svag värme.
Vispa äggvitor till fast skum, tillsätt sockret lite i taget.
Blanda försiktigt ihop äggvitan med den smälta chokladen.
Glasyr:
Bryt chokladen i bitar och lägg den i en kastrull. Smält på mycket svag värme. Tillsätt grädde och blanda väl.
Montering:
Lägg en av bottnarna på ett bakplåtspapper och placera en justerbar metallram i samma mått som kakan. Pensla kakbottnen med sockerlagen. Lägg på ett rejält lager med chokladmousse. Lägg på en kakbotten till, pensla med sockerlag och sen ett lager till med mousse. Avsluta med sista kakbotten, pensla med sockerlag och ställ den kallt några timmar.
Tag bort formen och jämna eventuellt till kanterna. Bred på ett tunt lager choklad och pudra med kakaopulver.
Tawny port passade bra till kakan.
Tawny port passade bra till kakan.
ÅHHH vad det ser gott ut och så gärna jag vill komma över för att få smaka! Kan du inte packa ner lite kaka och komma förbi på en fika? Kram Tina
SvaraRaderaDet ser inte bara gott ut, den var VÄLDIGT god, mmm. Jag säger till nästa gång det vankas chokladtårta så kan vi fika tillsammans.
RaderaKram mia