Recept och inspiration kommer från Tom Sjöstedt.
Det här behövs för 2 pers:
300-400 g oxfilé
salt
peppar
Blomkålssallad:
600 g blomkål
1 vårlök eller en liten bit purjolök, finstrimlad
2 msk kapris
1 msk olivolja
1/2 citron, rivet skal
persilja, finhackad
salt
svartpeppar
Dijoncrème:
2 dl turkisk yougurt
2 msk dijonsenap
3 tsk honung, flytande
1/2 citron, skal och saft
svartpeppar
salt
Gör så här:
Ta fram köttet i god tid så att det hinner rumstempereras innan tillagning.
Blanda alla ingredienser till dijoncrèmen och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
Dela blomkålen i små buketter. Koka dem några minuter i lättsaltat vatten. De ska ha spänst kvar. Häll av vattnet och kyl i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt. Skär tunna skivor av en eller flera råa blomkålsbuketter. Lägg i iskallt vatten så att de förblir krispiga. Blanda förvälld blomkål, vårlök, kapris och citronskal. Lägg på ett fat. Lägg på de råa blomkålsskivorna. Ringla över olivolja och salta och peppra.
Krydda köttet med salt och peppar och grilla några minuter på varje sida i het panna.
Servera oxfilén med blomkålssalladen och eventuellt några ugnsrostade potatisklyftor samt dijoncrèmen.
100% Cabernet Franc. |
Bon Appétit! |
Kcal/portion: 547 kcal (jag har räknat på ½ av blomkålssalladen, 150 g oxfilé och bara ½ dl dijoncrème)
356 kcal utan dijoncrème
Om man bara äter 1 portion blomkålssallad får man i sig 175 Kcal.
Om man bara äter 1 portion blomkålssallad får man i sig 175 Kcal.
Låter gott och nyttigt! Själva njöt vi rostbiff och potatisgrain o rostade grönsaker i ugn, alla utom Henke som klämde en flaska tillägg. Men han laddar för sin första smakportion potatis i veckan som kommer, spännande! Kram Maggan
SvaraRaderaGott med rostbiff, det var länge sen.
RaderaTillägg och smakportioner likaså :)
Kram mia