Tillagningstid: ca 60 minuter
Det här behövs till 4 pers:
600 g torskrygg
salt
peppar
500 g räkor med skal
2-3 morötter
½ purjolök
100 g sockerärtor
timjan, färsk
dragon, färsk
1 msk smör
citron, skal + juice
Sås:
räkskal
1 schalottenlök, finhackad
1 msk + 50 g smör
½ krm cayennepeppar
1 msk vetemjöl
3 dl vitt vin eller cider
2 tsk tomatpuré
Gör så här:
Värm ugnen till 150 °C.
Dela fisken i portionsbitar, salta och peppra. Tillaga i ugnen till fisken har en innertemperatur på 50°C. Det tar ca 10-12 minuter.
Skala räkorna. Rosta skalen i en torr kastrull några minuter, tillsätt 1 msk smör och schalottenlök. Låt fräsa på svag värme tills löken blir mjuk. Tillsätt tomatpuré, cayennpeppar och vin. Låt småkoka på svag värme i ca 10 minuter. Sila buljongen. Smält resten av smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och rör om. Slå på buljongen, lite i taget under omrörning. Låt koka några minuter. Smaka av. Håll såsen varm.
Skär morötter och sockerärtor fint. Finstrimla purjon. Fräs grönsakerna och de färska örterna med lite smör i en stekpanna några minuter. Vänd ner räkorna och pressa över lite citronjuice och strö över citronskal. Smaka av med salt och peppar.Häll lite av den varma såsen i en djup tallrik, lägg på fisken och toppa med grönsakerna och räkorna.
Servera eventuellt kokt färskpotatis till.
Bon Appétit! |
Clément Baraut är för oss en "ny" producent. Vi smakade hans vin för någon vecka sen på en vinmässa här i Angers. Eftersom tycke uppstod köpte vi med oss några flaskor för att kunna prova hemma i lugn och ro. Vinet är jättegott och passar utmärkt till maten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar