Sidor

fredag 6 juni 2014

Rostbiff

Rostbiff är lätt att göra, gott att äta och är perfekt buffémat. Köttet går bra att göra en eller två dagar innan det ska serveras vilket kan vara praktiskt ibland. Vänta bara med att skiva köttet till serveringsdagen. 

Det här behövs:
rostbiff 
salt
peppar
1 stekpåse, kan uteslutas, men jag tycker att köttet blir saftigare om det tillagas i stekpåse. 

Gör så här:
Gnid in köttet med salt och peppar. Tillaga i ugn på 75-125°C ugnsvärmen tills köttet har en innertemperatur på 55-65°C. Hur lång tid det tar beror på hur stor köttbiten är och vilken temperatur man har i ugnen. Låt köttet kallna och skär det sen i tunna skivor (helst med hjälp av en skärmaskin) (Jag orkade inte ta fram våran, så för vår del blev det ganska tjocka skivor) och servera tillsammans med tex fransk potatissallad och picklad rödlök
(Jag tillagade vår rostbiff i en stekpåse (75°C i ugnen) till en innertemperatur på 55°C) 



Tips:
Man kan tillaga köttet i högre ugnstemperatur (175°) då är tidsåtgången ca 50 minuter/kg kött. Köttet förlorar mer vätska och den blir lite grådassig i kanten. sk Engelsk rostbiff.

Med lägre temperatur (75-125°) blir stektiden lite längre, ca 1½ timme/kg kött. Köttet får en jämnare röd färg. sk Fransk rostbiff.

Smaklig Måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar