Det här behövs för 6-8 pers:
Köttet:
1 kg högrev
1 purjolök
1 bit rotselleri
1 morot
1 lök, gul
3 lagerblad
12 vitpepparkorn, hela
5 persiljestjälkar
1 bukett timjan
salt
1-2 grönsaksbuljong, tärning eller kapsel
Till soppan:
buljongen från köttkoket
köttet
1 lök, gul
3 morötter
2 palsternackor
150 g rotselleri
1 purjolök
1-2 potatisar, fasta
persilja, hackad
Klimp:
3 dl mjölk
4-5 msk vetemjöl
2 äggulor
lite riven muskot
salt
Gör så här:
Köttet:
Lägg köttet i en stor gryta. Täck med kallt vatten. Koka upp och låt koka några minuter. Tag upp köttet och spola av det i kallt vatten, häll bort kokvattnet och rengör kastrullen från skum.
Lägg åter köttet i grytan, häll på nytt vatten, ca 2 liter, tillsätt salt och buljong och koka upp köttet. Skär lök, purjo, morot och rotselleri i bitar. Lägg i grönsakerna och kryddorna i grytan. Låt sjuda under lock ca 1 1/2-2 timmar. Prova att köttet är färdigt. Tag upp köttet, lägg åt sidan så länge. Sila buljongen.
Förbered grönsakerna till soppan: Skala löken och rotsakerna. Ansa purjon. Skär grönsakerna i lagom stora bitar. Lägg grönsakerna i buljongen och låt koka på svag värme. Skär köttet i mindre bitar och lägg i grytan när grönsakerna börjar bli mjuka. Smaka av och tillsätt ev mer salt. Tillsätt rikligt med hackad bladpersilja precis innan servering.
Klimp: Värm mjölken i en kastrull, tillsätt vetemjöl och rör till en fast, kladdig smet. Salta och riv i lite muskotnöt. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna lite innan äggulorna rörs i. Forma smeten till ovala klimpar med hjälp av två dessertskedar. Lägg dem i sjudande lättsaltat vatten. När de flyter upp är de färdiga. Ta upp dem med en hålslev och servera i soppan.
Passar bra till soppan. |
Smaklig Måltid! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar