Sidor

söndag 20 januari 2013

Marulk med Chili och Lime

Wokad marulk, chili, vitlök och lime. mmm, Jättegott! Det är lätt att drömma sig bort till varmare breddgrader när man äter den här rätten. Marulk är en otroligt ful fisk, men väldigt, väldigt god med sitt fasta kött som har en lätt sötaktig smak. Den passar väldigt bra tillsammans med de asiatiska smakerna tycker jag. Hettan på den här rätten kan enkelt regleras beroende på vilken chili man väljer att använda.

Det här behövs till 4 pers:
4 marulksfiléer
1/2 dl majsmjöl
salt
jordnötsolja att steka i
5 vitlöksklyftor, pressade
2 chilifrukter, röd eller gul, finhackade
2-3 salladslökar, finhackad
2 tsk muscovadosocker
2 lime, zest och saft
3 msk vatten
basmatiris
purjolök och salladslök till riset (förväll ca 30 sek)
lime, skivor

Gör så här:
Koka basmatiris enl anvisningen på förpackningen.
Filéa fisken. Vänd filéerna i majsmjöl blandat med lite salt. Hetta upp oljan i en wokpanna eller stekpanna. Woka eller stek filéerna i jordnötsolja på medelhög-hög värme tills de har en innertemperatur på 50-52° och har vacker färg. Lägg filéerna åt sidan och håll de varma. Fräs vitlök och chili någon minut, tillsätt muscovadosocker, limezest, pressad lime och vatten och låt det koka ihop ca 2 minuter. Tillsätt salladslöken på slutet.
Gör en "korg" av purjolök, fyll den med ris och bind runt ett band av salladslök så att den håller ihop.
Lägg upp fisken på varm tallrik tillsammans med riskorgen. Skeda över såsen. Garnera med lime.

Till kryddstark mat passar ljust öl väldigt bra, eller ett vitt vin med lite sötma i.








Bon Appétit!

2 kommentarer:

  1. Mmmmmm....... Men gud hur jag funderade på hur du satt och flätade en purjokorg ....tills jag tittade på bilden och i såg att en sån ska jag nog klara av!
    Kram Maggan

    SvaraRadera
    Svar
    1. He, he, nog för att jag gillar att pyssla, men nej, det blev inte några flätade purjokorgar. Det kanske hade varit mera rätt att kalla dem för purjoskålar eller purjoformar.
      Kram mia

      Radera