Det här behövs till 4 pers:
4 marulksfiléer
1/2 dl majsmjöl
salt
jordnötsolja att steka i
5 vitlöksklyftor, pressade
2 chilifrukter, röd eller gul, finhackade
2-3 salladslökar, finhackad
2 tsk muscovadosocker
2 lime, zest och saft
3 msk vatten
basmatiris
purjolök och salladslök till riset (förväll ca 30 sek)
lime, skivor
Gör så här:
Koka basmatiris enl anvisningen på förpackningen.
Filéa fisken. Vänd filéerna i majsmjöl blandat med lite salt. Hetta upp oljan i en wokpanna eller stekpanna. Woka eller stek filéerna i jordnötsolja på medelhög-hög värme tills de har en innertemperatur på 50-52° och har vacker färg. Lägg filéerna åt sidan och håll de varma. Fräs vitlök och chili någon minut, tillsätt muscovadosocker, limezest, pressad lime och vatten och låt det koka ihop ca 2 minuter. Tillsätt salladslöken på slutet.
Gör en "korg" av purjolök, fyll den med ris och bind runt ett band av salladslök så att den håller ihop.
Lägg upp fisken på varm tallrik tillsammans med riskorgen. Skeda över såsen. Garnera med lime.
Till kryddstark mat passar ljust öl väldigt bra, eller ett vitt vin med lite sötma i.
Bon Appétit! |
Mmmmmm....... Men gud hur jag funderade på hur du satt och flätade en purjokorg ....tills jag tittade på bilden och i såg att en sån ska jag nog klara av!
SvaraRaderaKram Maggan
He, he, nog för att jag gillar att pyssla, men nej, det blev inte några flätade purjokorgar. Det kanske hade varit mera rätt att kalla dem för purjoskålar eller purjoformar.
RaderaKram mia