Sidor

söndag 14 april 2013

Blinier med Löjrom

Efter en minisemester i Champagne, Chablis och Bourgogne är vi åter på hemmaplan och möter sommaren. Vi toppade på 24°C i dag!! Vit hud får sig en dos av solens varma strålar. Fåglarna kvittrar så att man nästan får ont i öronen. Utemöbler och parasoll är framplockat, solstol likaså. En sån här dag måste man bara ploppa en champagne, och inte vilken som helst, utan en champagne från Marie Courtin, Efflorescence 2008. Hon (Dominique Moreau) håller till i Polisot och gör enligt oss fantastiska champagner. Till denna underbara dryck åt vi Blinier med crème fraiche, rödlök och löjrom, toppat med den obligatoriska dillkvisten. 

Det här behövs till två pers:
1 1/2 dl mjölk
15 g jäst
1 dl bovetemjöl
1/2 dl vetemjöl
1 ägg
25 g smör
1 krm salt

Tillbehör:
crème fraiche
röd lök, finhackad
löjrom
dill

Gör så här:
Värm mjölken till 37°C. Smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölken och lös upp jästen. Tillsätt mjölet och vispa till en klumpfri smet. Tillsätt äggulan och salt. Låt jäsa i ca 40 minuter.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitan till fast skum. Blanda ner smör och äggvita i den jästa smeten. Grädda blinierna på båda sidor i medelvarm panna.
Servera med smetana eller crème fraiche, finhackad rödlök och löjrom.

mmm

Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar