Sidor

fredag 19 april 2013

Laxkuber med Sesamfrö och Wasabimajonäs

Lättgravad lax som är skuren i kuber och doppad i mörkt och ljust sesamfrö. Serveras på en bädd av grönsallad och sockerärtor. Wasabimajonäsen ger rätten en asiatisk touch.  

Det här behövs till 4 personer:
500 g laxfilé
3/4 dl socker
3/4 dl salt
1/2 tsk vitpeppar, krossad
sesamfrö, ljust och mörkt
Majonäs med wasabi:
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 1/2 dl olja, neutral
1 krm salt
vitpeppar
1/2 tsk wasabi
Korianderolja:
koriander
olja
Tillbehör:
sallad
sockerärtor
citron

Gör så här:
Blanda socker, salt och vitpeppar. Fördela blandningen på laxen. Lägg i plastpåse och låt grava ca 1 dygn.
Torka (jag sköljde hastigt i kallt vatten) bort lagen från laxen och skär den i kuber, ca 2*2 cm. Doppa hälften av laxen i ljust sesamfrö och den andra hälften i mörkt.
Majonäsen:
Blanda äggula, senap,vinäger, salt och peppar. Tillsätt oljan, först droppvis, sen i en tunn stråle. Vispa hela tiden. Smaksätt med wasabi.
Tips: Börja med en mindre mängd wasabi och smaka av vartefter.
Korianderolja:
Mixa olja och koriander.

Fördela salladen och sockerärtorna på ett fat. Lägg laxkuberna ovanpå. Servera majonäsen och korianderoljan vid sidan om.
Lite surdegsbaguette är gott till.

100% Sauvignon Blanc
från Michel Redde et Fils
passade bra till laxen. 

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar