Det här behövs till 4 personer:
500 g laxfilé
3/4 dl socker
3/4 dl salt
1/2 tsk vitpeppar, krossad
sesamfrö, ljust och mörkt
Majonäs med wasabi:
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 1/2 dl olja, neutral
1 krm salt
vitpeppar
1/2 tsk wasabi
Korianderolja:
koriander
olja
Tillbehör:
sallad
sockerärtor
citron
Gör så här:
Blanda socker, salt och vitpeppar. Fördela blandningen på laxen. Lägg i plastpåse och låt grava ca 1 dygn.
Torka (jag sköljde hastigt i kallt vatten) bort lagen från laxen och skär den i kuber, ca 2*2 cm. Doppa hälften av laxen i ljust sesamfrö och den andra hälften i mörkt.
Majonäsen:
Blanda äggula, senap,vinäger, salt och peppar. Tillsätt oljan, först droppvis, sen i en tunn stråle. Vispa hela tiden. Smaksätt med wasabi.
Tips: Börja med en mindre mängd wasabi och smaka av vartefter.
Korianderolja:
Mixa olja och koriander.
Fördela salladen och sockerärtorna på ett fat. Lägg laxkuberna ovanpå. Servera majonäsen och korianderoljan vid sidan om.
Lite surdegsbaguette är gott till.
100% Sauvignon Blanc från Michel Redde et Fils passade bra till laxen. |
Smaklig spis! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar