Sidor

torsdag 18 april 2013

Ost och Skinkpaj


Vad är det för skillnad på Ost och Skinkpaj och Quiche Lorraine??? Jag läste mig till att en äkta Quiche Lorraine inte innehåller någon ost, ej heller grädde utan crème fraiche istället. Det finns en uppsjö av recept på Quiche Lorraine både på franska och svenska webbsidor. I vissa franska recept ingår det både ost och grädde och det kallas ändå för Quiche Lorraine. Jag väljer att kalla min goda paj för en äkta Ost och Skinkpaj. Servera pajen varm eller kall med en grönsallad till. 

Det här behövs till en paj:
1 rulle pâte brisée
150 g rökt skinka
3 ägg
3 dl grädde, 20%
3 dl ost, riven
nymald svartpeppar

Gör så här:
Värm ugnen till 200°C.
Rulla ut degen i en pajform, nyp till den runt kanten och ta bort överflödig deg. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och häll i torkade ärtor eller liknande.
Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Tag bort pappret med ärtorna och grädda ytterligare 5-7 minuter.
Skär skinkan i tärningar. Riv osten. Blanda grädde, ägg och svartpeppar. Lägg ost och skinka i pajskalet och häll på äggstanningen.
Grädda i ca 30-40 minuter. Äggstanningen ska stelna.
Servera pajen med en grönsallad samt ett glas Riesling (helst från Alsace)
Tips: Kall paj är perfekt picknick mat.  

Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar