Sidor

söndag 27 oktober 2013

Dos de Cabillaud à l'anchoïade- Torskrygg med Sardellröra

Äntligen blir det lite vettig matlagning igen nu när vi båda åter är på hemmaplan. 
På vårt lokala Super U (som har en fantastisk fiskdisk) köpte jag utsökt torskrygg för 11€/kg. Det känns nästan som att vinna på lotteri. Torskryggen rimmades och ugnsbakades och serverades tillsammans med rostad fänkål, semitorkade tomater och sardellröra. Den här rätten passade våra smaklökar alldeles utmärkt. Så gott!!!

Det här behövs till 2 pers:
2 bitar torskrygg à 150-200 g 
2 msk olivolja
salt och svartpeppar

Sardellröra: 
2 dl oliver, svarta utan kärnor
1 ½ dl kapris
1 msk tomatpuré 
1 vitlöksklyfta
2-3 sardellfiléer 
½ dl olivolja

Tillbehör:
cocktailtomater 
olivolja
salt

fänkål
olivolja
salt

bröd 

Gör så här: 
Värm ugnen till 100°C. 
Lägg tomaterna i en ugnsform och ringla över lite olivolja och strö på flingsalt. 
Sätt in tomaterna i ugnen och låt stå ca 1 timme. 
Förbered under tiden sardellröran. Mixa alla ingredienser till en grov/mellangrov röra. ( det blir mer sardellröra än vad som går åt till fisken. Gör bara ¼ om du inte vill ha röran till bröd de kommande dagarna) . 
Dela fänkålen på mitten och skär bort rotstocken. Skiva fänkålen i tunna skivor och rosta snabbt på hög värme i en stekpanna med olivolja. Salta lätt och ställ åt sidan.
Höj värmen i ugnen till 175°C.
Ta upp fisken ur rimlagen. Torka av den. Gnid in fisken med lite olivolja och vrid över svartpeppar. Tillaga fisken i ugnen på 175°C tills den har en innertemperatur på 50°C, det tar ca 12-15 minuter. 
Servera fisken på varma tallrikar tillsammans med rostad fänkål och tomater, toppa med sardellröran och lite av det gröna från fänkålen samt en skiva baguette.
Inspiration från MoV.

Att dricka till: T.ex. Anjou blanc från domaine de la Soucherie.

Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar