Sidor

måndag 25 augusti 2014

Halstrad tonfisk med fruktig räksallad


Halstrad chilikryddad tonfisk med en fruktig räksallad, hur gott låter det? Jättegott tycker jag, och jag kan intyga att det var helt suveränt. Receptet har jag plankat rakt av från en bok som heter Krogbok från Salt & Sill. Det framgår inte i boken om receptet är avsett för förrätt eller varmrätt, men jag tycker att det passar utmärkt till både och. 


Det här behövs till 2 pers(varmrätt), 4 pers (förrätt)
½ dl tärnad mango
½ dl tärnad papaya
1 tomat, urkärnad och tärnad
1 salladslök, finstrimlad
1 msk finhackad gul lök
300 g skalade räkor
1 tsk chili, finhackad
2 msk olivolja
salt och grovmald svartpeppar

200 g tonfisk, färsk, skuren i en jämntjock längd

Marinad:
1 tsk sesamfrön
1 msk olivolja
1 tsk soja, japansk
1 tsk citronjuice
½ tsk sambal oelek
salt och peppar

Gör så här:
Blanda ihop mango, papaya, tomat och lök. Vänd ner räkor och chili samt olja. Krydda med salt och peppar och eventuellt mer chili.
Rör ihop ingredienserna till marinaden och lägg i tonfisken. Låt stå ca 15 minuter och vänd runt emellanåt.
Bryn tonfisken hastigt runt om i mycket varm panna. Salta och peppra. Tonfisken ska vara rå i mitten. Lyft fisken ur pannan och pensla på lite av marinaden.
Skär tonfisken i fina skivor och servera tillsammans med den fruktiga räksalladen samt lite gröna blad av någon sort och eventuellt lite teriyakimarinad.

Vi drack Roche aux moines 2003 från domaine aux Moines. Det passade mycket bra!

1 kommentar:

  1. Men Mia bir det inte lite tjatigt att ha " till både och..."......... Kanske en fruktsallad till efterrätt sen.......;). ;)

    SvaraRadera