Det här behövs till en paj:
Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 msk strösocker
125 g smör ( kallt)
Frangipanefyllning:
75 g mandelmjöl
75 g smör (rumsvarmt)
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1/2 dl vispgrädde
2-4 mogna päron
Gör så här:
Pajdeg:
Blanda mjöl och socker. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm Ø, och ställ i kylen minst 30 minuter.
Värm ugnen till 200°C.
Fyllning:
Mixa ihop mandelmjöl, smör, socker och vaniljsocker till en smet. Tillsätt ägget och vispgrädden och mixa kort i matberedaren.
Ta ut pajskalet ur kylen och nagga det med en gaffel. Förgrädda i mitten av ugnen 10-12 minuter tills degen börjar få lite färg.
Bred ut frangipanefyllningen i pajskalet i ett tunt lager.
Skala päronen, dela dem på mitten och kärna ur dem. Skiva dem tunt men inte rakt igenom, låt päronen sitta ihop lite i toppen. Sprid ut halvorna som en solfjäder och lägg dem i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Servera tarten ljummen tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.
Receptet har jag lånat från boken Franska bakverk av Mia Öhrn.
Pajdeg:
Blanda mjöl och socker. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm Ø, och ställ i kylen minst 30 minuter.
Värm ugnen till 200°C.
Fyllning:
Mixa ihop mandelmjöl, smör, socker och vaniljsocker till en smet. Tillsätt ägget och vispgrädden och mixa kort i matberedaren.
Ta ut pajskalet ur kylen och nagga det med en gaffel. Förgrädda i mitten av ugnen 10-12 minuter tills degen börjar få lite färg.
Bred ut frangipanefyllningen i pajskalet i ett tunt lager.
Skala päronen, dela dem på mitten och kärna ur dem. Skiva dem tunt men inte rakt igenom, låt päronen sitta ihop lite i toppen. Sprid ut halvorna som en solfjäder och lägg dem i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Servera tarten ljummen tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.
Receptet har jag lånat från boken Franska bakverk av Mia Öhrn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar