Sidor

fredag 18 januari 2013

Hel Kyckling med grönsaker i lergryta

Vissa människor är photogenic, andra inte. Det verkar vara så även med mat. Vissa maträtter gör sig bättre på bild än andra. Den här varmrätten tillhör gruppen "andra". Men jag kan lova att det var väldigt gott.
Att laga mat i Lergryta är väldigt praktiskt och smidigt. Allt ner i samma gryta, på med locket och sen sköter det sig själv i ugnen. 

Det här behövs för 4-6 pers.
1 stor kyckling
2-3 morötter, stora
8-10 små potatisar
8-10 små cocktailtomater
2 gula lökar
1 paprika, röd
1 paprika, grön
5 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 citron
1/2 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk vitvinsvinäger
3 dl vatten
2 msk kycklingfond
Timjan, färsk
Persilja, färsk
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Lägg lergrytan i blöt i ca 30 minuter. Skala morötterna och skär dem i bitar. Skala löken och skär i klyftor. Skär aubergine i skivor. Skala vitlöksklyftorna och behåll dem hela. Skär paprikan i bitar.
Tvätta citronen och zesta den. Hacka persilja och timjan och blanda med citronzest, salt, peppar och olivolja. Vänd runt grönsakerna i olivoljeblandningen.
Fyll kycklingen med grönsakerna. Lägg kycklingen i lergrytan och lägg resten av grönsakerna runt om kycklingen. Häll på balsam och vitvinsvinäger samt kycklingfonden utblandad i vattnet. Pressa över citron. Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Värm ugnen till 200° och låt grytan stå i ugnen ca 1 1/2 timme. Kycklingen är klar när den har en innertemperatur på 72°.
Sila av en del av skyn i en kastrull och reducera till hälften. Smaka av. Red ev skyn med majzena majsstärkelse.
Tranchera kycklingen och lägg upp på varma tallrikar och servera tillsammans med grönsakerna och skyn/såsen.














Passar bra till kycklingen.

Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar