Att laga mat i Lergryta är väldigt praktiskt och smidigt. Allt ner i samma gryta, på med locket och sen sköter det sig själv i ugnen.
Det här behövs för 4-6 pers.
1 stor kyckling
2-3 morötter, stora
8-10 små potatisar
8-10 små cocktailtomater
2 gula lökar
1 paprika, röd
1 paprika, grön
5 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 citron
1/2 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk vitvinsvinäger
3 dl vatten
2 msk kycklingfond
Timjan, färsk
Persilja, färsk
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Lägg lergrytan i blöt i ca 30 minuter. Skala morötterna och skär dem i bitar. Skala löken och skär i klyftor. Skär aubergine i skivor. Skala vitlöksklyftorna och behåll dem hela. Skär paprikan i bitar.
Tvätta citronen och zesta den. Hacka persilja och timjan och blanda med citronzest, salt, peppar och olivolja. Vänd runt grönsakerna i olivoljeblandningen.
Fyll kycklingen med grönsakerna. Lägg kycklingen i lergrytan och lägg resten av grönsakerna runt om kycklingen. Häll på balsam och vitvinsvinäger samt kycklingfonden utblandad i vattnet. Pressa över citron. Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Värm ugnen till 200° och låt grytan stå i ugnen ca 1 1/2 timme. Kycklingen är klar när den har en innertemperatur på 72°.
Sila av en del av skyn i en kastrull och reducera till hälften. Smaka av. Red ev skyn med majzena majsstärkelse.
Tranchera kycklingen och lägg upp på varma tallrikar och servera tillsammans med grönsakerna och skyn/såsen.
2 gula lökar
1 paprika, röd
1 paprika, grön
5 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 citron
1/2 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk vitvinsvinäger
3 dl vatten
2 msk kycklingfond
Timjan, färsk
Persilja, färsk
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Lägg lergrytan i blöt i ca 30 minuter. Skala morötterna och skär dem i bitar. Skala löken och skär i klyftor. Skär aubergine i skivor. Skala vitlöksklyftorna och behåll dem hela. Skär paprikan i bitar.
Tvätta citronen och zesta den. Hacka persilja och timjan och blanda med citronzest, salt, peppar och olivolja. Vänd runt grönsakerna i olivoljeblandningen.
Fyll kycklingen med grönsakerna. Lägg kycklingen i lergrytan och lägg resten av grönsakerna runt om kycklingen. Häll på balsam och vitvinsvinäger samt kycklingfonden utblandad i vattnet. Pressa över citron. Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Värm ugnen till 200° och låt grytan stå i ugnen ca 1 1/2 timme. Kycklingen är klar när den har en innertemperatur på 72°.
Sila av en del av skyn i en kastrull och reducera till hälften. Smaka av. Red ev skyn med majzena majsstärkelse.
Tranchera kycklingen och lägg upp på varma tallrikar och servera tillsammans med grönsakerna och skyn/såsen.
Passar bra till kycklingen. |
Bon Appétit! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar