Det här behövs för 4 pers:
600 g laxfilé
1 tsk salt med röksmak
nymald svartpeppar
Citrussås:
2 msk strösocker
1 fiskbuljongkapsel
5 dl vatten
1 dl pressad apelsin
1/2 dl pressad citron
2 tsk majzena majsstärkelse
50 g smör
nymald svartpeppar
Rostad potatis och fänkål:
600 g potatis, välj små
2 fänkålsstånd
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
150 g haricots verts eller sockerärtor
Garnering:
blodgrapefrukt
citruszest
Gör så här:
Sås:
Smält sockret i en kastrull. Tillsätt fond, vatten, apelsin och citronsaft. Låt koka ihop tills 3 dl återstår. Rör ut majsstärkelsen med lite kallt vatten och red av såsen. Låt koka upp. Rör ner smöret och krydda med svartpeppar och ev salt om det behövs.
Lax:
Skär laxen i portionsbitar och lägg i en ugnsform. Strö på röksalt och peppar.
Potatis och fänkål:
Värm ugnen till 225°. Tvätta potatisen och skär i halvor. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Lägg potatis och fänkål i en ugnssäker form. Ringla över olivolja. Salta och peppra. Sätt in formen mitt i ugnen i ca 25 minuter. När 10 minuter återstår sätts laxen in och tillagas samtidigt. Laxen är färdig när den har en innertemperatur på 50°. När 5 minuter återstår, lägg i sockerärtor eller haricots verts i potatisformen.
Skala och skär grapefrukten i hinnfria klyftor.
Forsythia? |
Bon Appétit! |
Laxen verkar jättegod, ska prova vid tillfälle, vinet vet jag är mycket njutbart! Hälsningar från en som varit där! ;)
SvaraRaderaHej du som har varit där;), tänk dig då vinet och laxen tillsammans, mmm, gott!
RaderaKram