Sidor

tisdag 11 februari 2014

En alldeles vanlig Svensk Kalops

Vi fortsätter med operation frystömning.  Än så länge har det inte blivit några jättknasiga kombinationer, men det blir det säkert på slutet. Jag gjorde en djupdykning och hittade en bit fin högrev som fick bli helt vanlig svensk kalops, Jättegott om jag får säga det själv. Det tar några timmar att tillaga, men det sköter sig i stort sett helt själv. 

Det här behövs till fyra pers:
1 kg nötkött, tex bringa, högrev, ytterlår skuret i bitar
2 msk smör att steka i
8 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 buljongtärning
5 dl vatten
3-5 morötter
1 purjolök
2-3 msk vetemjöl + ½ dl vatten att reda av såsen med
persilja, några kvistar

Gör så här:
Bryn köttet i en stekgryta, tillsätt kryddor, buljong, 1 morot, det gröna från purjolöken och vatten. Koka under lock i 1-2 timmar, beroende på vilket kött som används och hur mört man vill att köttet ska vara.
Ta upp grönsakerna som har kokat med köttet och kasta bort dem. Skär nya morötter i skivor och purjon i lämpliga bitar och lägg ner i grytan och låt koka tills morötterna är färdiga. Smaka av skyn. Tillsätt ev mer salt.
Skaka ihop redningen och red av såsen till lagom konsistens. Koka ytterligare ca 5 minuter.

Servera kalops med kokt potatis, inlagda rödbetor och cornichon.

Det här vinet passade utmärkt till kalopsen. 


Smaklig Måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar