Det här behövs till fyra pers:
600 g kalvfilé
basilika, plockade blad
citronskal, rivet
svartpeppar, från kvarn
salt
smör att steka i
Belugalinssallad:
15 cocktailtomater
salt
socker
2 dl belugalinser (går bra med puylinser också)
1 hönsbuljongtärning
½ vitlöksklyfta
timjan, helst färsk
75 g sidfläsk
1 msk smör att steka i
Jordärtskockssås:
200 g jordärtskockor
1½+½ dl mjölk
½ dl grädde
¼ hönsbuljongtärning/kapsel
¼ dl vatten
salt
vitpeppar
½ tsk pressad citron
Gör så här:
Belugalinssallad:
Värm ugnen till 150°C. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan upp på en plåt. Strö över lite salt och socker, torka mitt i ugnen i ca 60 minuter.
Koka linserna mjuka i vatten med hönsbuljong, en timjanstjälk och vitlök i ca 15 minuter. Häll av i en sil och skölj med kallt vatten.
Skär fläsket i små tärningar och stek det knaprigt. Lägg det på ett hushållspapper och låt det rinna av.
Kalvfilé:
Värm ugnen till 150°C. Putsa köttet. Salta och peppra och stek det runtom i stekpanna med smör. Lägg ut ett bakplåtspapper med finstrimlade basilikablad och rivet citronskal på. Rulla in filén i pappret och svep sen om lite folie. Tillaga i ugnen till filén uppnår ca 50-55°C i innertemperatur. Ta ut filén och låt vila ca 10 minuter innan den skärs upp.
Sås:
Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Koka dem i mjölk, grädde, vatten och buljong tills de är mjuka.
Mixa såsen slät med stavmixer. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.
Servering:
Hetta upp en stekpanna med smör i. Stek linserna 2-3 minuter så att de blir varma. Tillsätt sidfläsket, torkade tomater och plockad timjan eller annan ört.
Koka upp såsen och häll i ½ dl mjölk och pressad citron. Mixa såsen skummig. Tillsätt eventuellt mer mjölk om såsen är för tjock.
Lägg upp linsblandningen på varm tallrik. Skär köttet i skivor, skumma upp såsen och servera den till.
Inspiration från AoM.
Den här Chiantin passade mycket bra till maten. |
Bon Appétit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar