Med blixt. |
Utan blixt. |
Det här behövs till två pers:
6 pilgrimsmusslor, färska
salt och svartpeppar
Tomatkompott:
15 cocktailtomater eller motsvarande mängd plommontomater
1+1 msk olivolja
timjankvist
½ vitlöksklyfta, finhackad
½ schalottenlök, finhackad
salt
Buljong:
6 dl höns/grönsaksbuljong
Tillbehör:
½ fänkål, skuren i bitar, skivor
10 oliver, svarta, urkärnade och hackade
salt
basilika, finhackad
2 tunna skivor baguette
smör att steka i
Gör så här:
Tomatkompott:
Värm ugnen till 150°C.
Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Finhacka hälften av tomaterna och lägg i en skål med olivolja, vitlök, schalottenlök och timjan. Låt ligga ca 30 minuter.
Lägg resten av tomaterna i en ugnsform och rosta i ugnen ca 30 minuter.
Blanda de färska tomaterna, oljan som de legat i och finhackade ugnsrostade tomater i en kastrull och koka på svag värme tills vätskan kokat bort. Salta eventuellt lite.
Buljong:
Blanda ihop buljongen i en kastrull och låt koka på svag värme tills 2 dl återstår. Smaka av.
Tillbehör:
Koka fänkålen i saltat vatten i ca 5-7 minuter. Kärna ur och hacka oliverna grovt. Smörstek brödet.
Servering:
Koka upp buljongen och lägg i fänkål och oliver.
Hetta upp en stekpanna med en liten klick smör i. Salta och peppra pilgrimsmusslorna och stek dem på hög värme ca 30 sekunder på båda sidor.
Häll upp buljong med fänkål och oliver i varm tallrik. Lägg på pilgrimsmusslor och finhackad basilika. Avsluta med det smörstekta brödet toppat med tomatkompotten. NJUT!
( pilgrimsmusslorna kan även kokas i buljongen)
Inspiration från AoM. Jag har dock ändrat lite i receptet (som vanligt) så att det passar våra smaklökar bättre.
Bon Appétit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar