tisdag 15 juli 2014

Grillad lax med sparris och smaksatt brynt smör

Det är inte så ofta jag tittar på morgon-tv nuförtiden, men för någon eller några veckor sen när jag hade tv:n på så lagades den här rätten av Jennie Walldén. Jag tyckte att det lät gott och kopierade hennes rätt rakt av. Det var jättegott, speciellt med det smaksatta brynta smöret till sparrisen. 

Det här behövs till 2 pers:
300-400 g laxfilé
½ citron, pressad saft
2 dl grekisk yoghurt
basilikablad
gräslök
½ dl finriven parmesanost
salt och peppar
1 knippe sparris
25 g smör
½ msk japansk soja
½ tsk sherryvinäger (jag tog pommeau)
½ vitlöksklyfta, riven
2 msk pinjenötter, rostade ( jag tog rostade hasselnötter)

Tillbehör:
kokt färskpotatis

Gör så här:
Bryn smöret tills det luktar kola. Ta bort från värmen och tillsätt soja, vinäger och vitlök. Ställ åt sidan.
Mixa hälften av yoghurten med örterna tills såsen är helt slät. Rör ner resten av yoghurten samt osten med en sked. Smaka av med salt.
Skär laxen i portionsbitar. Pressa citron över fisken. Salta och peppra.
Grilla på indirekt värme på ett folieark till fisken har en innertemperatur på 48-50°C.
Grilla sparrisen ca 2-3 minuter. Lägg på ett fat och häll på det brynta smöret. Strö över pinjenötter.
Servera tillsammans med nykokt färskpotatis.

Smaklig Måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar