måndag 7 januari 2013

Oxfilé med Balsampotatis och Örtagårdssås

Den här rätten har jag lagat många gånger, den är alltid lika uppskattad. Den ingick i en nyårsmeny från AoM för flera år sen. Allt kan förberedas i god tid, vilket ibland kan vara praktiskt. H älskar den här såsen och äter den gärna med sked. Det blir ganska mycket sås om man följer det här receptet. Egentligen räcker det nog med halva mängden om man är fyra personer. 

Det här behövs för 4 pers:
600-700 g oxfilé
1 tsk salt
svartpeppar
smör
Örtagårdssås:
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
1 tsk dragon, torkad
1 tsk salvia, torkad
1 tsk basilika, torkad
1 dl vitt vin
4 msk kalvfond
1/2 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 tsk balsamvinäger
Balsampotatis:
700 g potatis, fast
300 g rödlök
50 g smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 msk timjan
1 dl balsamvinäger
Haricots verts knyten:
250 g haricots verts
purjolök
Garnering:
timjan

Gör så här:
Såsen:
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg. Tillsätt tomatpuré, örtkryddor, vin, fond, vatten, grädde, crème fraiche och balsamvinäger. Låt sjuda ca 30 minuter.
Potatis:
Tvätta och skär potatisen i klyftor. Skala och klyfta rödlöken. Smält smöret i en stor stekpanna och bryn potatis och lök. Krydda med salt och peppar och timjan. Sänk värmen och efterstek under lock i 10 minuter. Rör om då och då.
Värm ugnen till 200°. Tillsätt 1/2 dl vinäger i potatisen och häll över i en ugnsform eller långpanna och täck med folie. Sätt in i ugnen och låt stå ca 20 minuter.
Oxfilén:
Låt köttet ligga framme i ca 30 minuter före tillagning. Krydda med salt och peppar och bryn det runt om i smöret. Lägg köttet i en ugnsform och stek klart i ugnen. 45° om man vill ha rött kött. 50° om man vill ha rosa. Vira in i folie och låt det vila.
Haricots verts:
Förväll bönorna i lättsaltat vatten några minuter. Häll av och spola dem i kallt vatten.
Skär tunna band av purjolöken och förväll dem i några sekunder, därefter läggs purjolöksbanden i kallt vatten.
Lägg bönorna i högar och knyt ett purjolökssnöre om varje.
Lägg i en ugnsform.
Hit går bra att förbereda.
Servering.
Värm ugnen till 200°. Ta av folien från potatisen, rör ner resten av vinägern och stek ytterligare 10 minuter i ugnen. Skär köttet i skivor och lägg dem ovanpå potatisen. Stek ytterligare ca 5 minuter i ugnen. Ljumma haricots verts buketterna i lite smör i ugnen eller microvågsugnen.
Hetta upp såsen och häll ev i skyn från köttet.
Servera köttet med potatisen, såsen och haricots verts buketter.



Bon Appétit!


Kvällens dryck!

2 kommentarer:

  1. Jättegod rätt kan intygas ! Och så himla bra att den ligger här nu så jag slipper leta som en galning bland mina såsfläckiga lösblad! Det gör förresten inget med mycket sås, blir det nåt över kan man piffa upp falukorven dagarna efter! Krm Maggan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du också anammat lösbladssystemet? jag trodde att jag var ensam om det ;)
      Låter gott med örtagårdssås och falukorv ;) Jag kanske ska skriva ett inlägg.
      Kram mia

      Radera