tisdag 26 januari 2016

Äppelroskaka med mandelfyllning




Det här behövs till en kaka:
Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 msk strösocker 
125 g smör ( kallt) 

Frangipanefyllning:
75 g mandelmjöl
75 g smör (rumsvarmt)
3/4 dl strösocker 
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1/2 dl vispgrädde 
4-6 äpplen 

Sockerlag:
2 dl socker
1 dl vatten
(1 dl whisky eller cognag)
1 muskotnöt, färskriven

Gör så här: 
Pajdeg:
Blanda mjöl och socker. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm Ø eller en rektangulär form (10*35 cm), och ställ i kylen minst 30 minuter.
Värm ugnen till 200°C.
Fyllning:
Mixa ihop mandelmjöl, smör, socker och vaniljsocker till en smet. Tillsätt ägget och vispgrädden och mixa kort i matberedaren.
Ta ut pajskalet ur kylen och nagga det med en gaffel. Förgrädda i mitten av ugnen 10-12 minuter tills degen börjar få lite färg.
Bred ut frangipanefyllningen i pajskalet i ett tunt lager.
Sockerlag:
Koka upp en lag på två delar socker och en del vatten, krydda ev med riven muskotnöt eller kanel eller kardemumma. (för den som önskar spritsmak kan man tillsätta en del whisky eller cognac) ta bort kastrullen från plattan.  Dela äpplena i 4 klyftor (skala dem inte), skär sen tunna fina skivor (halvmånar) med en mandolin (1,3 mm). Lägg äppelskivorna i den varma sockerlagen och låt dra ca 10 minuter.
Lägg äppelhalvmånar i en långa rader, lite omlott och rulla ihop till rosor. Tryck ner rosorna i mandelsmeten. 



Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Pudra över florsocker och servera kakan ljummen tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar