onsdag 28 augusti 2013

Att räkna kalorier


Ingen har väl kunnat undgå att läsa eller höra talas om 5:2 "dieten" eller livsstilen eller periodisk fasta som den också kallas.
Så här kan man beskriva 5:2 väldigt, väldigt kort; Metoden går ut på att man äter som vanligt 5 dagar i veckan (dvs ca 1800-2000 kcal för kvinnor och 2200-2400 kcal för män) och fastar 2 dagar i veckan (dvs 500 kcal för kvinnor och 600 kcal för män). Fastedagarna behöver inte vara sammanhängande och man behöver inte avstå helt från fast föda, men man begränsar sitt kaloriintag.
Enligt vetenskapliga studier får man en massa positiva hälsoeffekter, tex minskar man risken för demenssjukdomar, hjärt och kärlsjukdomar, man sägs bli piggare, minska i vikt osv. Det finns hur mycket som helst att läsa om 5:2 livsstilen på nätet, tex här, här och här, så det känns onödigt att det upprepas av mig.

Fast jag är intresserad av både mat och dryck har jag väldigt dålig koll på hur många kalorier olika livsmedel innehåller. (självklart vet jag att gurka innehåller färre kalorier än vispgrädde, men jag vill veta mer än så).
Jag har nog mest haft focus på att det ska vara gott :) och att det ser aptitligt ut (även om jag inte alltid lyckas med det).
Men vem vet, mat kanske kan vara både gott, kalorisnålt och se aptitligt ut.

För att själv bli lite mer medveten om kaloriinnehåll tänkte jag så smått börja att räkna ut kcal innehåll/port på vissa redan publicerade recept.
Dessa recept kommer att hamna i etikettraden till höger under kategorin Alla Kcal/port recept.
De recept som lämpar sig för "fastedagar" kommer man att hitta under kategorin 5:2


Jag kommer inte att göra någon lång lista på olika livsmedel och dess kaloriinnehåll. Det finns redan massor av sånt på nätet. Tex här och här.

Jag vet inte om det här är en livsstil eller en "diet" som kommer att passa mig, och det vet jag förmodligen inte förrän jag har provat ett antal veckor eller månader. Det kan i alla fall inte skada att testa. Även om jag inte kommer att följa 5:2 så är min förhoppning att jag i alla fall ska bli lite mer medveten om hur många kalorier jag äter och dricker/dag.

Jag provade att fasta (dvs bara äta 500 kcal) i måndags, och det gick förvånansvärt bra. Dock lite huvudvärk på tisdag morgonen. Jag kanske drack för lite vatten. Tisdagen var en "normal" dag. Idag (onsdag) är det åter fastedag. Jag ska dricka massor av vatten idag, både från kranen och lätt kolsyrat.
Fortsättning följer..........Inga kommentarer:

Skicka en kommentar