fredag 9 augusti 2013

Pulled Porc


På sommaren vill man oftast att det ska gå fort att laga mat, eller att man kan laga maten utomhus. Den här rätten har jag lagat inomhus, och den tar lite tid på sig att bli klar, närmare bestämt ca 8 timmar. Förberedelserna är enkla, bara att gnida in köttet med kryddor och lägga det i en järngryta, häll sen i en flaska färdig BBQ sås och lite skivad lök, på med locket och sen sköter det sig själv i ugnen. Man behöver inte ens titta till grytan, utan man kan vara ute hela dagen. Jag lyfte dock på locket några gånger för att kontrollera att det inte kokade torrt, men det hade jag inte behövt, det fanns gott om god sås kvar efter 8 timmar att blanda med det möra, trådiga köttet. 

Det här behövs till 8 pers:
1,8 kg fläskkarré med ben (1,6 kg om man köper benfri)
1½ msk paprikapulver
1 msk paprikapulver, smoked
1 tsk svartpeppar, nymald
1 msk salt
2 gula lökar
3-5 vitlöksklyftor
1 flaska Heinz BBQ sauce  + lite vatten att skölja ur flaskan med

2 pkt mjuka tortillas
1 burk salsa
1-2 burkar majs
crème fraiche
coleslaw

Gör så här:
Värm ugnen till 100°C. Gnid in köttet med salt och kryddor. Lägg köttbiten i en gjutjärnsgryta.
Skala lök och vitlök. Skär löken i klyftor och lägg den runt köttet. Häll på BBQ såsen och sätt på locket. Ställ in grytan i nedre delen av ugnen i ca 8 timmar eller mer. Köttet är färdigt när man kan dra isär det med två gafflar.

Ta ut grytan ur ugnen och lyft upp köttet. Dra isär det med två gafflar och lägg tillbaks det i grytan och blanda köttet med den goda såsen.

Servera med tortillabröd, majs, salsa, crème fraiche och coleslaw.
Ett ljust öl passar nog bra att dricka till den här rätten. Vi drack ett lokalt vin gjort på Gamay.Bon Appétit!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar