torsdag 29 augusti 2013

Ugnsbakade fyllda Tomater

Tomaterna smakar gudomligt gott nu på sensommaren. Allra godast är de naturligtvis om man plockar dem från sin egen odling. Dessa är dock inte egenodlade, jag har bara cocktail och piennolotomater i år. Men som tur är så finns det att köpa en mängd olika tomatsorter på marknaden och i affären. Jag har använt vanliga stora tomater och fyllt dem med en blandning av zucchini, lök, långkorningt ris och pinjenötter. En fylld tomat innehåller endast 159 Kcal. De passar utmärkt att servera som ensamrätt eller som tillbehör till kött, fågel eller fisk eller som en bufférätt. 

Det här behövs 2 pers:
4 tomater, stora, mina vägde ca 150g/st eller 2 bifftomater
150 g zucchini
½ msk salt
½ msk olivolja
½ rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
40 g långkornigt ris
1 msk grönsaksfond
1 msk oregano, torkad
25 g pinjenötter, rostade
½ msk olivolja

Gör så här:
Värm ugnen till 175°C.
Riv zucchinin grovt och lägg den i ett durkslag. Skölj med kallt vatten och strö över ½ msk salt. Blanda runt och låt stå och rinna av ca 30 minuter. Skölj sedan bort saltet och krama ur zucchinin.
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur kärnhusen. Hacka kärnhusen grovt och lägg i en sil och pressa ur saften.
Hetta upp ½ msk olivolja i en kastrull och lägg i rödlök, vitlök och ris. Fräs på svag värme under omrörning i ca 1 minut. Tillsätt tomatsaft, fond och oregano. Tillsätt 3/4 dl vatten och låt sjuda utan lock på svag värme tills riset är klart (ca 20 minuter).
Rör ner zucchini och pinjenötter, smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Fyll tomaterna med blandningen och ställ dem i en ugnsform. Lägg på locken och ringla över ½ msk olivolja.
Tillaga i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
Servera tomaterna som ensamrätt eller tillsammans med kött, fisk eller fågel eller på en buffé.

Inspiration kommer från Femina. Jag ändrade bara lite på mängden olja och salt.

Bon Appétit!

Kcal/port: (dvs 2 fyllda tomater) 317 kcal 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar