lördag 5 april 2014

Älgfärsbiffar med Klyftpotatis stekt i ankfett


Färsbiffar är bra att ta till när man inte vet riktigt vad man ska hitta på. Den här gången blev det biffar gjorda på älgfärs från Devilda. Devilda är ett riktigt guldställe om man gillar viltkött och bra service. Förutom älg så har de vildsvin, dovhjort, kronhjort, mufflon, rådjur i olika styckdetaljer. Jag blandade älgfärsen med lite fläskfärs för att jag tycker att biffarna blir saftigare då. Men det går alldeles utmärkt att bara använda älgfärs eller annan färs om man föredrar det. Potatisen har jag tillagat med ankfett istället för olja. Det ger en väldigt krispig yta på potatisen och dessutom en god smak. Till detta serverade jag världens enklaste sås.   

Det här behövs till 4-6 pers:
400 g älgfärs
200 g fläskfärs
1-2 skivor dagsgammalt vitt bröd eller motsvarande mängd ströbröd
1 ½ dl grädde (eller ½ grädde och ½ vatten)
2 ägg
salt
svartpeppar

Gör så här:
Blöt upp brödet i grädden i en skål, eller låt ströbrödet svälla ca 10 minuter.
tillsätt färsen, ägg, salt och peppar och blanda.
Forma biffar med blöta händer och stek dem i smör och olja. Hur lång tid det tar beror på hur stora biffarna är. Kontrollera med termometer eller dela på en biff och titta om den är genomstekt.
Servera biffarna med klyftpotatis och världens enklaste sås samt lättkokta grönsaker.

Klyftpotatis:
Värm ugnen till 225°C.
Skala och klyfta potatisen. Lägg potatisen i en ugnsfast form eller långpanna. Tillsätt några skedar ankfett istället för olja och blanda så att all potatis får ankfett på sig. Potatisen blir krispig och får en jättegod smak av ankfettet. Tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med en sticka att potatisen är genomstekt.

Sås:
2 dl crème fraiche
1 grönsaksbuljongkapsel

Värm crème fraiche i en kastrull. Tillsätt buljongen och låt småkoka några minuter.

Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar