måndag 17 februari 2020

Blodapelsinpaj




Pajdeg:
200 g vetemjöl 
100 g osaltat smör, kallt
50 g fint strösocker 
1 apelsin
1 äggula 
1-2 msk iskallt vatten 

Hasselnötskräm:
50 g hasselnötter (gärna nötter från Piemonte) 
50 g fint strösocker 
50 g smör

Dessutom
5-6 blodapelsiner (varav 1 till blodapelsinsirap) 
1 msk flytande honung 
3 dl grädde
kardemummakärnor 
1 msk florsocker 
1 äggvita 



Degen, gör så här: 
Tvätta apelsinen och riv det yttersta skalet (bara det orangea, inget vitt då blir det beskt) 
Mixa mjöl och smör så det blir smulor. Tillsätt socker, rivet apelsinskal, äggulan och 1-2 msk vatten. Kör matberedaren till degen går ihop. Plasta degen och lägg i kylen minst 30 minuter. 

Hasselnötskräm, gör så här: 
Mal hasselnötterna och blanda med socker och rumstempererat smör. Vispa tills det blir en mjuk och luftig kräm. 

Blodapeldinsirap, gör så här:
Pressa en apelsin, häll juicen i en liten kastrull och blanda i flytande honung. Koka ihop på svag värme till juicen blir som en sirap. 


Skär bort skalet och det vita på apelsinerna. Skär dem i skivor. 
Kavla ut degen till ca 30 cm i diameter. Lägg den på ett bakplåtspapper. För över pappret med degen till en plåt. Fördela hasselnötskrämen på degen (lämna 3-4 cm längst ut) och arrangerar blodapelsinskivorna ovanpå krämen. Vik upp degkanten runt om. 
Pensla kanten med uppvispad äggvita. 
Grädda pajen på 200°C i ca 25-30 minuter. Låt svalna. 

Vispa grädden och tillsätt florsocker och mortlade kardemummakärnor efter smak. 

Skär upp pajen och servera med kardemummagrädden och blodapelsinsirapen. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar