onsdag 5 juni 2013

Köttfärsgratäng, som Lasagne fast utan pasta

Den här köttfärsrätten påminner om lasagne fast utan pasta. Istället för pasta har jag använt zucchini och aubergine. Gratängen blir bäst om den får "stå till sig" en stund innan den serveras. Eftersom inte zucchinin och auberginen drar åt sig någon vätska brukar jag göra bechamelsåsen lite tjockare än om den ska användas till lasagne. 

Det här behövs till 4 pers:
1 zucchini
1 aubergine
olja att steka i
2 vitlöksklyftor, finhackade
6 soltorkade tomater, grovhackade
rester av köttfärssås
mozzarella eller annan ost
jag blandade mozzarella, parmesan och fetaost

Bechamelsås:
50 g smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde
salt och peppar
ev muskot

Gör så här:
Bechamelsås:
Smält smöret och rör i vetemjöl. Späd med mjölk/grädde, lite i taget under omrörning. Låt koka 5-10 minuter på svag värme. Smaka av med salt och peppar och ev muskot.

Värm ugnen till 200°C.
Skär zuccinin och aubergine i cm tjocka skivor. Lägg på en skärbräda och strö på lite salt. Låt stå tills vätskan dragit ur, ca 1 timme. Torka av skivorna och stek dem lätt i olja så att de mjuknar lite.Varva aubergine och zucchini, soltorkad tomat, vitlök, köttfärssås och bechamelsås i en gratängform. Avsluta med bechamelsås och mozzarellaost.

Tillaga i ugn i ca 20-30 minuter.



Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar