torsdag 20 juni 2013

Spenat och Ricottapiroger


De här pirogerna gjorde jag i lördags för att ha med på söndagens cykelutflykt. De har en fyllning med spenat och ricottaost som är krämig och god. Ät pirogerna ljumna med lite sallad eller låt dem kallna och packa ner dem i picknickkorgen. 

Det här behövs:
1 rulle pate brisée (eller gör egen deg, 250 g vetemjöl, ½ tsk salt, 125 g kallt smör, ¾ dl kall mjölk)
250 g spenat
1 gul lök, liten, finhackad 
1 ägg
250 g ricottaost
1 vitlöksklyfta, riven
persilja och basilika, hackat
salt, peppar
ägg till pensling

Gör så här:
Värm ugnen till 175°C. 
Fräs löken på svag värme i lite olja eller smör. Lägg i spenaten och låt den koka i egen vätska. Så mycket som möjligt av vätskan bör kokas bort. Tillsätt vitlök, salt, peppar och örter. Låt kallna. Rör ner ägg och ricottaosten i spenaten. 
Skär ut fyrkanter från degen. Lägg på en klick spenatfyllning och vik ihop till en triangel. Tryck till med en gaffel runt kanterna så att inte fyllningen läcker ut när pirogerna gräddas. Pensla med uppvispat ägg. 
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar