onsdag 18 december 2013

Senapspanerad Torskrygg med Senapssås


Nu var det ett tag sen det skrevs något här på bloggen och anledningen till det lilla avbrottet är att vi har varit på kort visit i Sverige. Självklart passade vi på att handla lite matvaror som vi vill ha nu till jul, bland annat rimmad julskinka, sill för inläggning, ansjovis till Janssons Frestelse mm. Jag hade också beställt löjrom som vi skulle hämta i affären innan vi åkte till Arlanda, men vi glömde bort den helt och hållet, så det får bli ansjovistårta utan löjrom den här julen, men jag tror att vi överlever ändå :) 
Ännu är det inte riktigt dags för julmat, i alla fall inte hos oss. Jag har gjort den här otroligt goda senapspanerade torskryggen med potatisstomp och mild gräddig senapssås. Det låter kanske som om det är mycket senap i den här rätten, men den grova senapen bara anas under den frasiga ströbrödspaneringen. Såsen som är gjord på grädde och mild senap lägger sig som bomull i magen. 

Det här behövs till två pers:
2 bitar torskrygg, ca 150 g/st
2 msk vetemjöl
½ tsk vitpeppar från kvarn
1 ägg
1 ½ msk senap, grov (se bild)
1 dl ströbröd
smör att steka i

Rimlag:
1 l vatten
½ dl salt

Senapssås:
2 dl grädde
2 msk senap, fins gourmets (se bild)
ev salt och peppar

Gör så här:
Rör ihop varmt vatten och salt till rimlagen. Vattnet måste vara varmt för att saltet ska lösa sig.  Ställ in i kylen så att rimlagen blir kall innan fisken läggs ner. Jag brukar ibland lösa upp saltet i 1 dl hett vatten och sen fylla på med iskallt vatten för att spara lite tid.
Rimma fisken i ca 1 timme (man behöver inte rimma fisken, man kan salta direkt på om man föredrar det, men fiskköttet blir fastare och den blir lättare att tillaga om den först är rimmad)

Blanda vetemjöl och vitpeppar (och ev salt om fisken inte är rimmad) i en djup tallrik. Blanda uppvispat ägg med grov senap i en annan tallrik. Häll upp ströbröd på en tredje tallrik.
Tag upp fisken ur rimlagen och torka av den på hushållspapper. Vänd den först i vetemjöl,  sen i ägg och senapsblandningen och sist i ströbröd.
Stek fisken i rikligt med smör på låg/medelvärme. Fisken är färdig när den har en innertemperatur på 50°C. Lägg över på ett fat och håll fisken varm i ugnen under tiden såsen vispas ihop.

Vispa ner grädden i stekpannan, tillsätt senap och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera fisken och såsen tillsammans med t.ex. potatisstomp.

Till maten drack vi ett vin från Savennières, Les Petites Coulées 2012. Vinmakare är Clément Baraut. Vinet var jättegott och passade väldigt bra till maten. 


Smaklig Måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar