fredag 6 december 2013

Pepparkakor


Om man vill äta hembakta bullar och kakor och bröd till jul så är det hög tid att sätta igång att baka nu, det är bara 18 dagar kvar (vart tar tiden vägen?). Vi brukar inte baka så många olika kakor och bullar, men det är alltid några sorter som återkommer varje jul. Det jag hittills kan pricka av på listan är minilussekatter, biscotti och det obligatoriska vörtbrödet. Idag står pepparkakor på tur. Oftast äter vi köpepepparkakor, men i år tänkte jag baka egna. Den största anledningen till det beslutet är att jag hittade så otroligt söta små kakmått. Fördelen med att göra små bullar och kakor är att man förhoppningsvis orkar äta av alla sorter, och kanske till och med lite choklad. 

Det här behövs till jättemycket deg: (det blir ca 300 normalstora kakor)
300 g smör
5 dl socker
1 dl sirap
1 msk ingefära, mald
2 msk kanel, mald
1 msk kryddnejlika, mald
2 tsk kardemumma, mald
1 msk bikarbonat 
2 dl vatten
900 g vetemjöl

Gör så här:
Blanda rumsvarmt smör med socker och sirap till en smidig massa. Rör ner kryddorna och bikarbonat, sen vatten och sist en del av mjölet. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila svalt i ca 1 dygn. 
Värm ugnen till 200°C. 
Kavla degen tunt. Tag ut kakor med mått och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. 
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 5 minuter för normalstora, kortare tid (2-4 minuter) för minikakor. 
Låt kakorna svalna på plåten. Förvara i burk med tättslutande lock.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar