torsdag 5 december 2013

Risotto med snabbstekt pilgrimsmussla

En jättegod risotto som fått både färg och smak av muscatpumpa och mimolette, här serverad  tillsammans med en snabbstekt pilgrimsmussla. Mimolette är en komjölksost som är ganska salt och lite nötig i smaken. Den passade mycket bra att smaksätta risotton med. 

Det här behövs till två pers:
90 g arborio ris
1 schalottenlök, finhackad
1 msk olivolja
½ dl vitt vin
4 dl hönsbuljong, varm
150 g pumpapuré (*jag gjorde puré på muscatpumpa)
½ dl riven mimolette, lagrad
svartpeppar

4 pilgrimsmusslor
salt, peppar
smör att steka i

tryffelolja, några droppar

Gör så här:
Fräs löken i en kastrull utan att den får färg, tillsätt riset och låt fräsa med tills riset blir "genomskinligt".
Häll på vinet och låt koka in utan att det kokar torrt. Tillsätt lite buljong i taget under omrörning. Låt buljongen koka in innan ny tillsätts. Känn på riset efter ca 18 minuter. Det ska ha en liten kärna kvar i mitten, men utan att vara hårt. Rör ner pumpapuré och koka ev lite till. Tillsätt osten och smaka av med svartpeppar.
Salta och peppra pilgrimsmusslorna. Smält smör på hög värme i en stekpanna. Lägg i musslorna och stek dem 30-45 sekunder på båda sidor. De blir bäst om de är lite råa i mitten. Om de steks för länge blir det små gummibollar.

Lägg upp risotton i en varm tallrik, placera en eller två musslor ovanpå. Strö över lite ost och lite nymald svartpeppar, avsluta med några få droppar tryffelolja.

Chenin blanc eller Sauvignon blanc passar bra till.

*Pumpapuré: Skär pumpan i jämnstora bitar, lägg i en långpanna, ringla över lite neutral olja. Tillaga i ugnen på 175°C tills pumpabitarna är helt mjuka. Lägg bitarna i en skål och mixa helt slät.


Bon Appétit!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar