måndag 30 december 2013

Gratinerad Fransk Löksoppa


Idétorka!!!! Vad äter man när julmaten är slut???? T föreslog restaurangbesök,  H föreslog fransk löksoppa, jag själv har länge velat prova att tillaga vaktel, H och S ville prova att göra souflé de marron igen ( för att kanske uppnå ett ännu bättre resultat än första gången). 
Ok, det blev en kombination av flera viljor, fransk löksoppa till förrätt, fylld ugnstekt vaktel samt krämig potatisgratäng till varmrätt och souflé à la crème de marron till efterrätt. 
Fransk gratinerad löksoppa är mycket gott, värmande, mättande och lätt att tillaga, det enda som ställer till det är alla tårar som rinner ner på kinderna och gör blicken suddig när löken skivas. Men det är faktiskt värt alla tårar för soppan blir verkligen så god. När man ändå håller på och skivar lök och tårarna rinner så kan man skiva dubbel mängd  och göra dubbelt så mycket soppa för den går utmärkt att värma i kastrull en eller två dagar senare. 

Det här behövs till 4-6 pers:
4-5 gula lökar, tunt skivad
2-3 msk ankfett eller smör
2 1/2 msk vetemjöl
12 dl grönsaks eller oxbuljong
2 1/2 dl vitt vin
salt, vitpeppar
1 tsk timjan, torkad
2 lagerblad 
2-3 skivor baguette/ tallrik 
3 dl ost, smakrik, riven

Gör så här:
Fräs löken i ankfett eller smör på svag värme tills den är mjuk och nästan genomskinlig (låt det ta lite tid så att löken får god söt smak). Strö över vetemjöl och rör runt. Häll på vin och buljong. Tillsätt timjan och lagerblad. Låt soppan koka ca 20-30 minuter. Smaka av med salt och nymald vitpeppar. 
Lägg en skiva baguette i botten på varje soppskål/tallrik, häll på soppa och avsluta med bröd och ost. Gratinera i ugnen på 250°C i ca 5-7 minuter, eller bränn av osten med en brûléebrännare.Bon Appétit!


Recept på  ugnstekt vaktel och kastanjesufflén kommer så småningom. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar