tisdag 25 mars 2014

Chokladkaka med rödbetor

Det här receptet har jag hittat i en tidning som heter Journal Chocolat. H hade med tidningen till mig när hon kom till oss i julas, men först nu har jag kommit till skott och provbakat. Det är nästan så att jag tycker att det är synd att jag inte har bakat den tidigare, eller så är det kanske tur, om man nu ska tänka på midjemåttet. Jag älskar verkligen choklad, och den här kakan var precis i min smak. Så god, så saftig, så perfekt om någon frågar mig. Den hamnar väldigt högt upp på min lista över chokladfavoriter. 

Det här behövs till en kaka som räcker till 10-12 pers:
4 dl socker
2 dl rapsolja
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
50 g mörk choklad 90-100 %-ig
250 g kokta och puréade rödbetor***

Chokladglasyr:
150 g mörk choklad 70 %-ig
1 1/2 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
15 g kylskåpskallt smör

Garnering:
kakao
hyvlad mörk choklad



Gör så här:
Värm ugnen till 175°C. 
Hacka chokladen och smält den på mycket svag värme i en kastrull direkt på plattan eller över vattenbad. Låt svalna i rumstemperatur. Rör samman olja och socker för hand, tillsätt ett ägg i taget. Se till att smeten är ordentligt blandad innan nästa ägg tillsätts . 
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Tillsätt sedan rödbetspurén och den smälta chokladen. Smörj en form med löstagbar kant (25 cm Ø) med smör och fyll formen med smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 60 minuter. Lossa kanten på formen och täck kakan med en handduk och låt svalna i rumstemperatur. 

Chokladglasyr: 
Värm alla ingredienser till glasyren (utom smöret) på svag värme i en kastrull. Rör hela tiden. Ta kastrullen från värmen när chokladen har smält och glasyren blivit tjock och glansig. Tillsätt kylskåpskallt smör och rör tills glasyren är helt slät. Häll den över kakan och låt det rinna ner över kanten. Jämna eventuellt till ytan med en spatel. Låt kakan stå i kylen ca 15 minuter innan den serveras. Pudra kakan med kakao och riv över mörk choklad. Servera med en klick grädde. 


*** Koka hela rödbetor med skalet på tills de är helt mjuka. Spola dem i kallt vatten och dra bort skalet. Skär rödbetorna i mindre bitar och mixa dem till en puré.




Trevligt med ny utsikt!

4 kommentarer:

  1. Mmm,jättegod! Och med tanke på rödbetorna måste den ju även vara väldigt nyttig! Tack, och välkommen hem ! Arbetskamraterna (höll på att skriva rödbetskamraterna!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gillar man choklad och rödbetor så är den här kakan helt perfekt. Jag tror också att den är nyttig :) man kan ju inbilla sig det i alla fall. Det är jag som ska tacka er. TACK!!!
      Vi ses nästa vecka.
      Kram mia

      Radera
  2. Ser jättegod ut! 3 vadå vetemjöl?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är jättegod, jag är helt säker på att du kommer att älska den.
      3 dl vetemjöl ska det stå :) det blev lite fel, men det är åtgärdat nu.
      Kram mamma

      Radera