tisdag 13 maj 2014

Inlagd (press)gurka



Inlagd gurka är gott till det mesta, t.ex. till pannbiff med lök, söndagsstek, stekt kyckling och köttbullar med gräddsås mm, mm. Den här gurkan behöver inte så lång tid på sig att simma runt i lagen innan man kan avnjuta den. Våran fick en timme på sig, det räckte. Om gurkan tar slut fort kan man skiva mer gurka och lägga ner i samma lag. Praktiskt!

Det här behövs:
slanggurka
salt
3 delar vatten
2 delar socker
1 del ättikssprit
persilja
chili (kan uteslutas/ kan ersättas med annan kryddning)

Gör så här:
Blanda vatten, socker och ättika. Skiva gurkan tunt. Gärna på mandolin. Lägg gurkan i ett durkslag och strö på lite salt och låt gurkan stå och rinna av lite. Man kan lägga på ett lock eller en tallrik och sen lägga en tyngd på för att få ur mer vätska ur gurkan. (måste vara därför det heter pressgurka)
Grovhacka persilja. Skiva chili.
Lägg gurkan i en burk och slå på lagen. Tillsätt persilja och chili.
Låt gurkan dra i 1-2 timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar