tisdag 11 november 2014

Tarte aux poires





Det här behövs till en paj:
Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 msk strösocker 
125 g smör ( kallt) 

Frangipanefyllning:
75 g mandelmjöl
75 g smör (rumsvarmt)
3/4 dl strösocker 
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1/2 dl vispgrädde 
2-4 mogna päron 

Gör så här: 
Pajdeg:
Blanda mjöl och socker. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm Ø, och ställ i kylen minst 30 minuter.
Värm ugnen till 200°C.
Fyllning:
Mixa ihop mandelmjöl, smör, socker och vaniljsocker till en smet. Tillsätt ägget och vispgrädden och mixa kort i matberedaren.
Ta ut pajskalet ur kylen och nagga det med en gaffel. Förgrädda i mitten av ugnen 10-12 minuter tills degen börjar få lite färg.
Bred ut frangipanefyllningen i pajskalet i ett tunt lager.
Skala päronen, dela dem på mitten och kärna ur dem. Skiva dem tunt men inte rakt igenom, låt päronen sitta ihop lite i toppen. Sprid ut halvorna som en solfjäder och lägg dem i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Servera tarten ljummen tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.



Receptet har jag lånat från boken Franska bakverk av Mia Öhrn. 

tisdag 7 oktober 2014

Kyckling i ugn med massor av vitlök och stora vita bönor i tomatsås.



Det här behövs till 4-6 pers: 
I stor majskyckling
20-40 vitlöksklyftor
1 dl olja 
1/2 dl torrt vitt vin 
timjan, färsk 
3-4 lagerblad 
1 citron
salt och peppar 

1 gul lök, finhackad
2 msk olivolja
1 burk cocktailtomater 
1 dl vatten
1 tsk vit balsamvinäger 
2 kvistar rosmarin
salt och peppar
500 g stora vita bönor (blötlägg och kokta själv eller köp på burk)



Gör så här:
Stycka kycklingen i 6-8 delar. Lägg dem i en ugnssäker form. Skala vitlöksklyftorna och lägg runt om.
Häll på vin och olja. Strö över örter, salt och peppar.
Värm ugnen till 200°C.
Halvera citronen och lägg i formen. Tillaga kycklingen 50-60 minuter tills den har en innertemperatur på 72°C.

Fräs löken i oljan utan att den får färg. Tillsätt tomater, vatten, örter, vinäger, salt och peppar.
Sjud såsen utan lock i ca 35-45 minuter. Vänd ner bönorna mot slutet.

Pressa citronen över kycklingen och server tillsammans med bön och tomatsåsen.

Smaklig Måltid!

måndag 25 augusti 2014

Halstrad tonfisk med fruktig räksallad


Halstrad chilikryddad tonfisk med en fruktig räksallad, hur gott låter det? Jättegott tycker jag, och jag kan intyga att det var helt suveränt. Receptet har jag plankat rakt av från en bok som heter Krogbok från Salt & Sill. Det framgår inte i boken om receptet är avsett för förrätt eller varmrätt, men jag tycker att det passar utmärkt till både och. 


Det här behövs till 2 pers(varmrätt), 4 pers (förrätt)
½ dl tärnad mango
½ dl tärnad papaya
1 tomat, urkärnad och tärnad
1 salladslök, finstrimlad
1 msk finhackad gul lök
300 g skalade räkor
1 tsk chili, finhackad
2 msk olivolja
salt och grovmald svartpeppar

200 g tonfisk, färsk, skuren i en jämntjock längd

Marinad:
1 tsk sesamfrön
1 msk olivolja
1 tsk soja, japansk
1 tsk citronjuice
½ tsk sambal oelek
salt och peppar

Gör så här:
Blanda ihop mango, papaya, tomat och lök. Vänd ner räkor och chili samt olja. Krydda med salt och peppar och eventuellt mer chili.
Rör ihop ingredienserna till marinaden och lägg i tonfisken. Låt stå ca 15 minuter och vänd runt emellanåt.
Bryn tonfisken hastigt runt om i mycket varm panna. Salta och peppra. Tonfisken ska vara rå i mitten. Lyft fisken ur pannan och pensla på lite av marinaden.
Skär tonfisken i fina skivor och servera tillsammans med den fruktiga räksalladen samt lite gröna blad av någon sort och eventuellt lite teriyakimarinad.

Vi drack Roche aux moines 2003 från domaine aux Moines. Det passade mycket bra!

söndag 10 augusti 2014

Coleslaw à la Anna & Peter

Den här underbart goda coleslawen blev vi serverade hos Peter och Anna B i början av sommaren. Jag tackar så mycket för receptet. 

Det här behövs:
¼ färskt vitkålshuvud, fint strimlad
1 rödlök, skuren i tunna skivor
1 tsk socker
1 tsk salt
1 mango, skalad och finhackad eller finstrimlad
1 bit ingefära, finhackad
1 dl majonäs
1 msk gräddfil
limesaft
salt och grovmald svartpeppar

Gör så här:
Lägg finstrimlad vitkål och lök i en stor skål. Strö på socker och salt och lägg i press i ca 2 timmar. Vrid ur vätskan ur kål och lök. Blanda med mango, ingefära, majonäs och gräddfil. Smaka av med lime, salt och peppar.
Coleslaw kan förvaras i kylen några dagar.



fredag 1 augusti 2014

Pasta med purjo och zucchini

Det var länge sen jag publicerade ett vegetariskt recept, så håll till godo, här kommer en jättegod pastarätt med bland annat zucchini, purjolök och pecorino.  

Det här behövs till 4 pers:
2-3 små zucchini 
1 purjolök 
1-2 vitlöksklyftor 
smör att steka i 
salt och nymald svartpeppar 
pecorino, finriven
citron, rivet skal
färsk timjan och dragon efter smak
4 prt linguin

Gör så här: 
Skär zucchinin i tunna skivor med tex en osthyvel. Skär skivorna i tunna strimlor (julienne). Skär purjon i tunna strimlor på längden. Riv vitlöken. Fräs allt i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i purjolöken först och vitlöken sist. 
Koka pastan al dente. Häll av nästan allt pastavatten. Spar ca 2 dl. Blanda den kokta pastan med de smörfrästa grönsakerna och lite kokvatten samt örter. Blanda i osten och låt det hela koka ihop. Lägg upp i djupa tallrikar och strö över mer ost och nymald svartpeppar. Servera pastan med ett gott surdegsbröd.



Smaklig Måltid!

tisdag 15 juli 2014

Grillad lax med sparris och smaksatt brynt smör

Det är inte så ofta jag tittar på morgon-tv nuförtiden, men för någon eller några veckor sen när jag hade tv:n på så lagades den här rätten av Jennie Walldén. Jag tyckte att det lät gott och kopierade hennes rätt rakt av. Det var jättegott, speciellt med det smaksatta brynta smöret till sparrisen. 

Det här behövs till 2 pers:
300-400 g laxfilé
½ citron, pressad saft
2 dl grekisk yoghurt
basilikablad
gräslök
½ dl finriven parmesanost
salt och peppar
1 knippe sparris
25 g smör
½ msk japansk soja
½ tsk sherryvinäger (jag tog pommeau)
½ vitlöksklyfta, riven
2 msk pinjenötter, rostade ( jag tog rostade hasselnötter)

Tillbehör:
kokt färskpotatis

Gör så här:
Bryn smöret tills det luktar kola. Ta bort från värmen och tillsätt soja, vinäger och vitlök. Ställ åt sidan.
Mixa hälften av yoghurten med örterna tills såsen är helt slät. Rör ner resten av yoghurten samt osten med en sked. Smaka av med salt.
Skär laxen i portionsbitar. Pressa citron över fisken. Salta och peppra.
Grilla på indirekt värme på ett folieark till fisken har en innertemperatur på 48-50°C.
Grilla sparrisen ca 2-3 minuter. Lägg på ett fat och häll på det brynta smöret. Strö över pinjenötter.
Servera tillsammans med nykokt färskpotatis.

Smaklig Måltid!

måndag 14 juli 2014

Friterad färskpotatis med löjrom, gräddfil, rödlök och dill

När jag kokar potatis så brukar jag oftast koka en stor kastrull på en gång, bara för att det är så praktiskt att ha kokt potatis i kylen. Den kan användas till allt möjligt, t.ex. steka, använda i en sallad, göra potatissallad, skära bitar och lägga på en sillmacka eller fritera, mm, mm. Friterad färskpotatis har blivit en favorit hos oss den här sommaren. Det är så gott att man kan äta det varje dag och i princip till vad som helst. Synd bara att friterad mat inte är så nyttigt. :(

Det här behövs:
kokta potatisar
rödlöksringar
gräddfil
löjrom
dill
olja att fritera i
flingsalt
salladsblad

Gör så här:
Halvera den kokta potatisen (kall eller varm, med eller utan skal) och tryck till den lite utan att den faller i bitar. Hetta upp oljan i en kastrull. Lägg i potatisen och låt den koka i oljan till den har fin färg. Ta upp med hjälp av en hålslev och låt den rinna av på hushållspapper.
Lägg några salladsblad på tallriken, placera potatisen ovanpå. Strö på lite flingsalt. Klicka på löjrom och  gräddfil. Lägg på rödlöksringar och dill.

Serveras med ett glas Champagne.