lördag 9 februari 2013

Confiterade Griskinder med rostad Potatis och Palsternacka

Långkok igen. Men väldigt enkel sådan för allt sköter sig själv. Köttet blev väldigt mört och smakrikt efter fyra timmars confitering i ugnen. Rostad potatis och palsternacka passade bra till. 
Till maten drack vi  en Pinot Noir från Sancerre. Jättegott!

Det här behövs till 2 pers:
300-400 g griskinder
ankfett
salt
peppar, grovmald
Rostad potatis och palsternacka:
2 potatisar
1 palsternacka
1 msk olja
salt
Sås:
2 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
1 tsk salvia, torkad
salt
peppar

Gör så här:
Värm ugnen till 100°C.
Putsa bort hinnor från köttet. Gnid in med grovt salt och låt ligga i ca 45-60 minuter. Skölj köttet hastigt i kallt vatten. Torka. Lägg i en ugnssäker form, mal svartpeppar över. Häll på ankfett så att det täcker köttet. Ställ in i ugnen och låt stå minst 3 timmar. Mitt fick stå i ugnen i 4 timmar.
Ta ut och låt ligga kvar  i ankfettet.
Värm ugnen till 225°C.
Skala potatis och palsternacka och skär i klyftor. Lägg på plåt eller form, pensla med olja. Sätt in i ugnen och låt stå ca 30-45 minuter beroende på hur stora bitar man har skurit. Känn med sticka så att potatisen är färdig. Salta med flingsalt.
Sås:
Värm creme fraiche och senap i en kastrull. Tillsätt smulad salvia. Låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servering:
Värm på köttet om det har kallnat. Skär i tunna skivor och servera tillsammans med rostad potatis och palsternacka och sås. Lite sallad till är alltid gott.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar