tisdag 5 februari 2013

Semlor

Jag var helt säker på att det var idag som det var fettisdagen. Men efter en närmare koll i almanackan så kan jag konstatera att jag är ute i god tid, nämligen en hel vecka för tidigt. Men hellre en vecka för tidigt än en vecka för sent. 
På senare år har det kommit massor av varianter på semlor, wienersemla, chokladsemla, syltsemla, saffranssemla, lemon curdsemla, lingonsemla med kanelgrädde..... De som jag brukar göra kan väl också betraktas som en variant. Jag gör alltid minisemlor, men alltid med mandelmassa och grädde. Den här degen räcker till 40 stycken. Vill man göra stora så blir det ca 15 st. 
Ordet semla kommer från latin simila och betyder "det finaste mjölet". 

Det här behövs till 40 minisemlor:
25 g jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 tsk kardemumma
3/4 dl socker
2 krm salt
8-9 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg

Fyllning:
200 g mandelmassa
3-4 dl grädde
florsocker


Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och värm till 37°C. Häll lite degvätska över jästen, rör om så den löser sig. Häll på resten av degvätskan, ägg, salt, socker och kardemumma. Tillsätt nästan allt mjöl och knåda degen smidig. Spar lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Värm ugnen till 250°C för små bullar, 225°C för stora bullar.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Forma degen till släta bullar (40 mini eller 15 normalstora).
Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter för små bullar, och 8-10 minuter för stora.
Låt svalna på galler med en bakduk över.
Skär av övre delen av bullen. Gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassa och lite grädde. Lägg tillbaka mandelmassablandningen i gropen och spritsa på grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.

Om man inte mumsar i sig alla 40 minisemlor på en gång så går de utmärkt att frysa dem (utan grädde och mandelmassa)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar