måndag 25 februari 2013

Surdegsbröd med blåbär

Äntligen dags att baka av surdegen som jag har matat i snart en vecka. Visst tar det lång tid att baka 
surdegsbröd, men det är värt all möda. Om någon undrar om det blev gott, svaret är mmm.
Havre och vetekärnor kan bytas mot tex rågkärnor. Istället för blåbär kan man använda lingon eller tranbär. 




Det här behövs för 3 bröd:
375 g krossade vetekärnor och havrekärnor
2 1/2 dl hett vatten
75 g havssalt
100 g muskovadosocker
500 g blåbär
1 l mjölk
400-500 g surdeg
500 g rågmjöl, ekologiskt
1 kg vetemjöl, ekologiskt

Gör så här:
Häll i vete/havre kärnor i en bunke, häll kokhett vatten över och låt stå ca 30 minuter. Blanda i blåbär, salt och muskovadosocker.
Värm mjölken till ca 45°C. Blanda ihop alla ingredienser till en deg. Tillsätt ev mer mjöl om degen är för lös. Låt stå i ca 30 minuter.
Knåda degen lätt, låt sen jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 3-4 timmar.
Dela degen i tre delar och lägg i jäskorgar eller liknande och jäs i 12 timmar i kylen.
Värm ugnen till 230°C. Placera degen på plåt med bakplåtspapper, snitta bröden med en vass kniv eller rakblad. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.
Samtidigt som brödet sätts in i ugnen kastas 1/2 dl vatten in i botten på ugnen. Låt gräddas på 230°C i ca 10-15 minuter, sänk sen värmen till 200°C och grädda ytterligare 35-40 minuter. Om man är osäker på om brödet är färdigt, kan man knacka på det. Brödet ska låta ihåligt. Man kan också kontrollera med en termometer. Vid 98°C är brödet klart:


Inte så tilltalande färg på degen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar