onsdag 20 februari 2013

Gari


Det som vi oftast hittar i livsmedelsbutiken när vi letar efter Ingefära är troligen Galangal som är nära besläktad med Ingefära. 

Man brukar hitta färsk ingefära i asiatiska livsmedelsbutiker. Färsk ingefära färgas svagt rosa när man häller het vinäger över den. Det går utmärkt att använda galangal för att göra gari, men ett tips är undvika stora, träiga bitar. Överst på bilden är en bit Galangal, den andra en bit färsk ingefära. 

Text från www.nyfikenvital.org

Ingefära och galangal

Både ingefära och galangal är svagt centralstimulerande. De kan tillfälligt motverka trötthet. Av de båda är troligen galangal något mer potent.
Galangal är nära släkt med ingefära och liksom sin släktning är det en mild stimulant. Traditionell användning av galangal inkluderar:
  • Som stimulant.
  • Mot gaser i magen.
  • Mot illamående.
  • Mot sjösjuka

Det här behövs: 
5 dl vatten
100 g ingefära
1 dl risvinäger
1 dl socker
1 tsk salt

Gör så här:
Skala ingefäran och skär den tvärs över i tunna skivor. Koka upp vattnet och lägg i ingefäran, rör om och låt den stå i ca 10 minuter. Häll av vattnet och lägg ingefäran i en glasburk. Hetta upp vinägern tillsammans med socker och salt. Se till att salt och socker löses upp ordentligt. Häll vinägern över ingefäran och låt svalna. Garin är färdig att avnjutas efter ca 3 timmar. Gari har bra hållbarhet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar