tisdag 26 november 2013

Raggmunk med stekt rimmat Fläsk

Raggmunk med stekt rimmat fläsk och rårörda lingon är riktig svensk husmanskost när den är som allra bäst. Tyvärr blir det en hel del os när allt ska stekas, så att ha en fungerande köksfläkt vid detta tillfälle gör en lycklig. Vill man undvika alltför mycket stekos kan raggmunken tillagas i långpanna i ugnen. Den varianten av raggmunk kallas för *Lufsa på Öland och Råriven pannkaka i Småland. Raggmunk tillagad i stekpanna på spisen är Östergötlands nationalrätt enligt Raggmunkens vänner. 
Skillnaden mellan raggmunk och råraka är smeten. Till raggmunk blandar man till en pannkaksliknande smet (ägg, mjöl och mjölk) som sen blandas med riven potatis. Råraka är bara riven potatis som steks i smör. 

Det här behövs till 4 pers:
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 dl mjölk
1 ägg
600 g potatis, fast
smör eller fett från fläsket att steka i
600 g rimmat fläsk

Tillbehör:
rårörda lingon

Gör så här:
Vispa ihop mjöl, salt, mjölk och ägg. Riv potatisen och blanda den i smeten. 
Stek fläsket knaprigt. Stek raggmunkarna i smör eller fett från fläsket tills de är gyllenbruna på båda sidor. 
Servera raggmunk och fläsk tillsammans med rårörda lingon.

Höst i vingården

*Lufsa: Värm ugnen till 225°C. Tillaga fläsket i långpannan under tiden som raggmunkssmeten görs i ordning. Tag upp fläsket ur långpannan och häll i smeten, lägg fläsket ovanpå och tillaga i ca 30 minuter. 

3 kommentarer:

 1. Hej M
  J här, en av T:s boulevänner. Jag vill bara tacka för all inspiration som din blogg har gett mig, det är jättekul att sitta och bläddra runt bland recepten och titta på alla bilder. Kanonblogg helt enkelt.
  Hälsa T.
  Tack J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan!
   Vad kul att du kommenterar på inlägget om just Raggmunk och fläsk. Jag vet att ni "boulevänner" brukar äta denna fantastiska rätt på Soldaten Svejk innan boulespelet tar vid. Kul också att du gillar min blogg.
   Jag hoppas att jag kan bidra med lite inspiration även i fortsättningen.
   T hälsar tillbaks.
   /Mia

   Radera
 2. Jag hade lite svårt att låta bli när Raggmunken dök upp, det är ju lite av vår Signaturrätt, även om det nu var ett tag sen. Eller hur T.....

  //J

  SvaraRadera