onsdag 13 november 2013

Sotad lax med stekt Blomkålscouscous och Blomkålscrème


Äntligen dags för ett 5:2 recept igen. Det var ett tag sen sist, men ibland räcker dagarna i veckan helt enkelt inte till för 2:dagarna. Istället för att ägna mig åt 5:2 har jag ätit ett antal trevliga luncher och middagar på stan. (Man måste ju prioritera). 
I orginalreceptet till den här rätten som kommer från Lantmännen ingår inte blomkålscouscous, utan quinoa. Men jag bytte ut quinoa på grund av att den har högre kaloriinnehåll än blomkål.   
Av det här receptet blev det två rejäla portioner. Mycket gott och mättande och endast ca 300 Kcal/portion. 


Det här behövs till två pers:
150 g lax
2 tsk fänkålsfrö
2 tsk salt
2 tsk socker
1/2 krm chiliflakes 

Blomkålspuré:
300 g blomkål 
1 msk grädde
salt

Blomkålscouscous: 
300 g blomkål
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk olja
salt
svartpeppar 

Gör så här:
Mortla fänkål, salt, socker och chili. Skär laxen i jämnstora kuber/bitar. Lägg lax och kryddor i en plastpåse, skaka runt så att kryddorna fördelas på laxen. Lägg i kylen i ca 45 minuter. 
Blomkålspuré: 
Dela blomkålen i små buketter och koka i lättsaltat vatten tills blomkålen är mjuk. 10-20 minuter, beroende på hur stora bitarna är. 
Häll av vattnet och mixa blomkålen till puré. Tillsätt grädde och salt. Håll varmt. 
Blomkålscouscous:
Dela blomkålen i små buketter. Pulsmixa den i en matberedare till önskad storlek. Koka upp vatten i en kastrull, häll i blomkålscouscousen och förväll den i ca 1 minut. Häll av vattnet genom en sil och låt blomkålen rinna av ordentligt. Pressa eventuellt ut resterande vatten. 
Fräs schalottenlök, vitlök och blomkålscouscous i en tsk olja i en teflonpanna några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. 
Laxen:
Tag fram laxen och torka den på hushållspapper. Hetta upp en gjutjärnspanna och stek laxen i torr stekpanna på hög värme ca 15 sekunder på varje sida. 
Laxen ska vara sotig på ytan och rå i mitten. Om man inte tycker om rå fisk kan man fortsätta att tillaga den i ugnen tills den har en innertemperatur på 50°C.

Skär laxen i skivor och servera tillsammans med blomkålscouscous och puré.

Smaklig spis!

Totalt 605 Kcal
Kcal/port: ca 300 Kcal


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar