söndag 17 november 2013

Kokt Rimmad Senapspanerad Fläsklägg med Kålrotspuré och Persiljepotatis


Vissa maträtter blir man extra sugen att tillaga på hösten. Fläsklägg och rotmos är en sån rätt tycker jag. Mitt hopp var nästan ute om att hitta rimmad fläsklägg i affären här, men så plötsligt en dag så låg de bara där. Två rejäla läggar åkte ner i min korg tillsammans med potatis, morot och kålrot. Jag bestämde mig för att tillaga båda läggarna samtidigt. Om man nu äntligen har lyckats att få tag i fläsklägg så måste man ju frossa ordentligt. 
Dag 1 blev det kokt rimmad senapspanerad fläsklägg med kålrotspuré och persiljepotatis. Dag 2, kokt rimmad fläsklägg med rotmos och stark senap och dag 3, en slags mix utav de båda tidigare middagarna nämligen kokt rimmad senapspanerad fläsklägg med rotmos och stark senap. Till de olika rätterna har vi provat ett antal olika typer av vin (både röda och vita) och slutligen har vi kommit fram till att Tysk Riesling smakar bäst till de här rätterna. 

Det här behövs till 4 pers:
750 g rimmad fläsklägg, benfri, eller 1,2 kilo med ben
2 timjankvistar
1-2 lagerblad
1 morot
1 lök, gul

1 ägg 
1 msk söt senap, grov
1 msk söt senap, fin
1 dl ströbröd 
1 msk smör
1 msk rapsolja 

Puré:
300 g kålrot
50 g smör
salt

Potatis:
15-20 små potatisar
1 msk smör
1 msk persilja, finhackad
1 tsk flingsalt 

Garnering: 
salladsblad eller örter

Gör så här:
Skölj fläskläggen i kallt vatten. Lägg den i en kastrull/gryta, häll på vatten så att det täcker köttet. Låt koka upp. Skumma väl. Tillsätt timjan, lagerblad, morot och lök. Låt köttet koka på svag värme under lock i ca 2 timmar. Låt köttet svalna i kokspadet. ( det kan ligga i kylen till nästa dag) 
Ta upp köttet och dela det i mindre bitar. Blanda ägg och senap. Vänd köttet först i ägg/senapsblandningen och sen i ströbröd. 
Puré:
Skala och skär kålroten i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, häll på vatten och koka under lock tills de är mjuka. Häll av kokspadet, men spar lite om det behövs lite för att späda purén med. Mixa kålroten med mixerstav, späd ev med lite kokspad. Tillsätt smör och mixa lite till. Smaka av med salt. 
Potatis:
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Häll av kokvattnet och ånga av potatisen. Tillsätt smör, finhackad persilja och salt. Vänd runt potatisen i blandningen. 
Köttet:
Stek köttet i olja och smör på medelvärme i en stekpanna tills det fått fin färg.

Servera köttet med kålrotspuré och potatis samt lite extra senap vid sidan om.

Inspiration från AoM.


Kokt rimmad fläsklägg med rotmos.
Rotmos
Det här behövs till fyra pers:
300 g kålrot
300 g morot
300 g potatis
smör
salt
ev lite kokspad att späda moset med

Gör så här:
Skala och skär kålrot, morot och potatis i mindre bitar. Koka upp vatten i en kastrull, lägg först i kålrot och morot och låt koka ca 15-20 minuter. Lägg sen i potatisen och låt koka tills allt är mjukt. Häll av kokvattnet och mosa sen alltihop, antingen med elvisp eller med en potatisstöt. Tillsätt en rejäl klick smör och smaka av med salt.

Kokt rimmad senapspanerad fläsklägg samt rotmos. 


Smaklig Måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar