lördag 30 november 2013

Risotto

 Äntligen börjar jag att få till snitsen på risotto. Tidigare har den nästan alltid blivit aningen för "stabbig". Jag vill att risotton ska vara "lagom" lös så att den flyter ut lite på tallriken, men samtidigt "lagom" fast så att den går att äta med en gaffel. Ordet lagom är lite svårtolkat. Vad som är lagom för mig, är förmodligen inte lagom för dig. Eller så är de det, och då går det bra att följa det här receptet.
Det här receptet är ett bra grundrecept på risotto.

Det här behövs till 4 pers:
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
2 dl ris, arborio eller avorio eller carnaroli
1 ½ dl vitt vin
6-8 dl hönsbuljong, varm
1 ½ dl parmesanost, riven
ev lite hackad basilika


Gör så här:
Fräs lök och vitlök i oljan några minuter utan att den får färg. Tillsätt riset och låt fräsa tills riset är "genomskinligt". Slå på vinet och låt koka ihop med riset tills nästan allt vin har kokat in ( men det ska inte koka torrt). Späd riset med varm buljong, ca 1 dl åt gången. Rör ofta. Låt koka ihop innan du späder igen. Känn på riset när det har gått ca 17-18 minuter. Riset ska ha en liten kärna kvar, men det ska inte vara hårt.
När riset är färdigt rörs parmesanosten ner. Servera genast.

Det som är till höger om risotton, är rödvinsbräserade puylinser

Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar