onsdag 21 november 2012

Humörhöjande Chokladkaka med Chokladglasyr

Det sägs att mörk choklad som konsumeras i rimliga mängder minskar risken för hjärt/ kärl-sjukdomar. Jag har dock inte hittat någon uppgift om hur mycket eller lite som är rimlig mängd (jag kan villigt erkänna att jag inte letat speciellt mycket, jag tror inte att jag vill veta. Vi konsumerar säkert mer än vad som anses vara "rimligt"). Mörk choklad påverkar även humöret på ett positivt sätt, ungefär som solljus. Inspiration till kakan kommer från Linda Lomelino. Jag har ändrat receptet lite. 

Det här behövs:
225 g smör
3/4 dl kakao
2 1/2 dl starkt kaffe
4 3/4 dl vetemjöl
2 dl vitt strösocker
2 dl rå strösocker
1 1/2 tsk bikarbonat
2 stora ägg
3/4 dl creme fraich

Glasyr:
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde

Ev frukt eller bär att dekorera med.

Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Smörj och mjöla en form som rymmer ca 2 liter. Blanda smör, kakao och kaffe i en kastrull och värm tills smöret har smält. Ställ åt sidan. Blanda mjöl, socker och bikarbonat i en skål, tillsätt smörblaningen och vispa till en slät smet. Tillsätt äggen och creme fraich och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den.
Glasyr:
Hacka chokladen, värm grädden i en kastrull tills den når kokpunkten. Tag bort kastrullen från plattan. Lägg chokladen i kastrullen och låt stå i 30 sekunder. Rör i choklad/grädd blandningen tills all choklad har smält. Häll chokladen över kakan. Dekorera ev med frukt eller bär.


3 kommentarer:

  1. Här vankas det dessert må jag säga =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. mmm, det är tur att det är långt kvar till bikini säsongen.

      Radera