söndag 25 november 2012

Joue de boeuf, Rödvinsbräserade Oxkinder

Det här är en jättegod måltid som tar ganska lång tid att laga, men den är värd all möda. T beställde oxkinderna i tisdags och hämtade dem i fredags, då jag la dem i  marinad för att de skulle gotta till sig i två dygn,  för att sedan bräseras under större delen av söndagen. Som om inte det vore nog med den långa tillagningstiden så hade vi dessutom strömavbrott i 2 timmar mitt i matlagningen.  Men efter att  jourelektrikern varit på besök så blev det äntligen söndagsmiddag!!!

Det här behövs för 4 pers:
2 st oxkinder, ca400 g / st
1 flaska fylligt rött vin
1 morot
1 liten bit rotselleri
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/4 purjolök
färsk timjan och rosmarin
10 vitpepparkorn
2 lagerblad

Sås:
oxkindsavkoket
1/2 liter kalvbuljong
ev fylligt rött vin
1 timjankvist
1 rosmarinkvist
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
mörkt muscovadosocker
arrowrot
50 g smör

Potatismos:
750 g mjölig potatis
3 dl mjölk
1 schalottenlök
5 vitpepparkorn
1 timjankvist
salt
100 g smör
ev tryffelolja
ev färsk tryffel

Gör så här:
Oxkinder: Putsa oxkinderna, lägg dem i en plastpåse, häll på vinet och lägg i örterna. Låt marinera i kylskåp i 2-3 dagar.
Ta upp kinderna ur vinet och torka dem. Stek kinderna och grönsakerna i smör, häll över vinet och låt sjuda på mycket svag värme i 5-6 timmar. Tag upp kinderna och lägg åt sidan.
Sås:
Sila ner oxkindsavkoket i en kastrull, häll i kalvbuljong och ev mer rödvin. Reducera till hälften återstår. Lägg i kryddorna och låt koka i 5 minuter, smaksätt med muscovadosocker, salt och peppar. Red ev av med arrowrot eller majzenamjöl. Blanka upp såsen med en rejäl klick smör.
Potatismos:
Skala och koka potatisen. Koka upp mjölken tillsammans med den finhackade schalottenlöken, timjankvisten, vitpepparkorn och salt. Sila bort lök och kryddor.
Häll av potatisen när den är klar, mosa potatisen med elvisp eller potatisstöt. Arbeta in mjölken och smöret. Smaksätt ev moset med några droppar tryffelolja och ev färsk tryffel.
Smaka av med salt och peppar.
Servering:
Skär upp köttet och servera tillsammans med potatismos och sås.
Gelé och ev lite ättiksgurka är gott till.

Till maten drack vi:










Bon Appétit!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar