söndag 11 november 2012

Mustig Fisksoppa/gryta

Den här fisksoppan har jag gjort många gånger. Den passar utmärkt en rå och kulen höstdag som det var hos oss igår.
Förut gjorde jag alltid soppan med fiskbuljong och creme fraîche. Men de senaste gångerna har jag övergått till att använda oxbuljong och helt och hållet hoppat över creme fraîche, eller servera den som tillbehör. Soppan får en kraftigare smak med oxbuljong och det tilltalar våra gommar.

Det här behövs för ca 4 port:
6-8 schalottenlökar
1 fänkål
1-2 morötter
1-2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 kuvert saffran 0,5g
2 dl torrt vitt vin
10 dl vatten
3 oxbuljongtärningar
1 burk krossade tomater
2 lagerblad
1 tsk timjan
3 svartpepparkorn
300 g laxfilé
300 g torskfilé
300 g färska musslor
Räkor, kräftor, hummerklor eller vad som finns i fiskdisken.


Gör så här:
Skala lökarna och skär dem i klyftor. Ansa fänkålen och dela den mitt itu. Skär den i tunna skivor. Skala och skär morötterna i skivor.

Fräs grönsakerna i lite matfett ca 5 min (utan att de tar färg) i en stor gryta. Tillsätt saffran, vin, vatten, buljong, lagerblad, svartpeppar, timjan och krossade tomater. Låt allt småkoka under lock i 15-20 min.
Hit går bra att förbereda.

Koka musslorna (i vitt vin, schalottenlök, svartpeppar, vitlök, persilja). Peta ur musslorna ur sitt skal, men spar några till dekoration. Skär fisken i jämnstora bitar. Skala räkorna (spar ev några oskalade till dekoration)
Lägg ner fiskbitarna i den kokande soppan och låt småkoka i 3-5 minuter beroende på hur stora fiskbitarna är. Tillsätt musslor och räkor och ev andra skaldjur. Låt skaldjuren bara bli varma, de ska inte koka för då blir de sega.
Dekorera med några musslor i skal och några oskalade räkor samt färsk dill.
Servera soppan i varma tallrikar tillsammans med surdegsbaguette.
Aioli eller liknande är gott tillbehör. Vi hade crem fraich blandat med vitlök, salt och peppar. Till soppan drack vi:2 kommentarer: