söndag 4 november 2012

Skaldjur och marknad

Igår hade vi bestämt oss för att ha rårakor med löjrom och skaldjur till middag. Vi började dagen med att åka in till marknaden i Angers. Där köpte vi två olika sorters ostron, belon och fine de claire, stora och små räkor och en hummer samt den obligatoriska baguetten. Löjrom hade vi redan hemma.

Rårakor (2 st):
1 stor fast potatis
Smör att steka i

Gör så här:
Skala potatisen och riv den grovt.
Hetta upp en stekpanna, lägg i en rejäl klick smör, lägg i den rivna potatisen i två högar, platta ut lite till två " kakor" , stek på medelvärme på båda sidor tills de har blivit frasiga och fått fin färg.
Servera genast tillsammans med creme fraich, löjrom och lite rödlök.
Jag tycker att det är gott med lite, lite svartpeppar också.

Kokt hummer:
Stor kastrull med mycket vatten
Hummer
1 msk salt/liter vatten
2 socker bitar
Ev lite dill eller dillfrö

Gör så här:
Koka upp vattnet, tillsätt salt och socker och ev dill.
Lägg ner hummern med huvudet först och koka sedan i ca 8-15 min beroende på hur stor hummern
är. Vår hummer vägde ca 550 g, vi kokade den i 8 min. Ta kastrullen från värmen och låt hummern 
ligga kvar i spadet och svalna.
( nästa gång ska jag ta lite mer salt i vattnet) 


Rhode Island  sås:
1 1/2 dl creme fraîche 
1 1/2 dl majonäs
1-2 msk chilisås
1-2 droppar tabasco 
1 msk cognac 
Cayennpeppar

Rör ihop alla ingredienser och smaka av. Ställ kallt någon timme. 
















Rödvinsvinägrett: 
3 msk rödvinsvinäger 
1 msk finhackad schalottenlök
1-2 droppar tabasco
Ev salt och peppar

Till den här fantastiska måltiden drack vi Champagne så klart.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar