onsdag 9 januari 2013

Dinkelknäcke med solrosfrön


Jättegott "fin" knäckebröd som kan varieras efter vad som finns hemma i skafferiet. Gott att äta som det är eller med bara lite smör. Passar bra även till osttallriken.

Det här behövs:
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk honung, flytande
1 tsk rosmarin eller annan örtkrydda
3 dl dinkelmjöl
2 dl rågmjöl, grovt
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl vetekli
Garnering:
2 1/2 dl solrosfrön eller andra frön tex vallmo, sesam, lin, psyllium.
2 tsk flingsalt
2 tsk rosmarin eller annan örtkrydda

Gör så här:
Finhacka rosmarin. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 °. Häll mjölken över jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt rosmarin, salt, honung och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Knåda degen smidig. Jäs ca 30 minuter under bakduk.
Värm ugnen till 250°.
Dela degen i två bitar och kavla ut hälften i taget så tunt som möjligt, ca 40x40 cm. Strö över solrosfrön, salt och rosmarin och kavla degen ytterligare en gång med kruskavel.
Sporra ut fyrkanter, rektanglar eller annan form och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i övre delen av ugnen 6-7 minuter. Passa noga mot slutet av gräddningstiden.
Lägg allt knäckebröd på ett galler och sätt in i ugnen på ca 50°, låt stå tills brödet är helt torrt.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar