måndag 28 januari 2013

Osso Buco med Gremolata

Kalv eller lammlägg, det blir gott vad man än använder till den här Italienska rätten. Det här är praktisk matlagning, allt ner i samma gryta och på med locket och sen sköter det sig själv. Med potatisstomp och gremolata till blev det här en jättegod söndagmiddag som kommer att räcka även till måndagmiddag. Grytor blir ju som bekant ännu godare dag två, så det var tur att jag gjorde mycket. 

Det här behövs för 6 pers:
2 kg kalvlägg
vetemjöl blandat med salt och peppar
olja att steka i
3 morötter
150 g rotselleri
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 1/2 dl vitt vin
2 1/2 dl vatten
1 burk krossade tomater
3 msk kalvfond
5 svartpepperkorn
3 lagerblad
3-4 persiljestjälkar
Gremolata:
1 citron, rivet skal
2 vitlöksklyftor
1 dl persilja, hackad


Gör så här:
Skala och hacka lök, vitlök, morötter och rotselleri. Fräs i olja i en stekgryta utan att det får färg. Häll i vin, vatten, fond och krossade tomater. Tillsätt persiljestjälkar, svartpepparkorn och lagerblad.
Snitta ytterkanten på köttskivorna så rullar de inte ihop sig när de tillagas. Vänd köttet i mjöl, salt och pepparblandningen och stek på hög värme ca 1/2 minut/sida.
Lägg köttet i grytan och låt sjuda i 1 1/2 - 2 timmar. Smaka av. Tillsätt ev lite salt.
Vetemjölspaneringen på köttskivorna reder såsen lite grann. Vill man ha tjockare sås kan man reda av lite mer när grytan har kokat färdigt.
Gremolata:
Skölj citronen och riv det yttersta av skalet. Finhacka vitlök och persilja. Blanda ihop allt.

Monsanto var helt perfekt
till den här måltiden.
Vill man, kan man
läsa här



Buon appetito!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar