fredag 11 januari 2013

Persiljejärpar

När jag berättade för H i går att jag hade gjort persiljejärpar så fick hon lite rysningar. Hon sa att de fick järpar väldigt ofta i skolan benämnda på de mest konstiga sätt. Jag var sen tvungen att googla på ordet järpar för att ta reda på varför de heter just Järpar.                                                                           Det här är en text från Wikipedia: "Järpe eller köttfärsjärpe är en typ av färsbiff baserad på köttfärs, liknande köttbullar och pannbiff, men vanligen med avlång form. Järpen benämns ofta efter vilken typ av kött som ingår, tex oxjärpe och kalvjärpe. Rätten är känd sedan medeltiden och namnet kommer från isländskans ord för brun, jarpr. Utöver köttyp kan järpen namnges efter sin kryddning, tex kryddjärpe, pizzajärpe och persiljejärpe."

Det här behövs till 4 pers:
125 g smör
1 1/2 dl persilja, finhackad
salt, svartpeppar
500 g blandfärs
1 gul lök, liten
1 kokt kall potatis
2 ägg
1/2 dl grädde
1 msk kalvfond
1/2 dl persilja, finhackad
salt, svartpeppar
Sås:
4 dl grädde
soya
svartpeppar

Gör så här:
Blanda smör, persilja, salt och peppar. Ställ kallt så länge.
Blanda färsen med lök, ägg, mosad kall potatis, grädde, persilja, fond och svartpeppar.
Provstek en liten klick och smaka av om det behövs mer salt och peppar.
Bred ut färsen på en skärbräda i ett jämt lager. Skåra upp så många järpar du vill ha.
Fördela smör/persiljeblandningen på färsen och forma färsen till järpar runt smöret.
Hetta upp en stekpanna och lägg i en rejäl klick smör. Stek järparna nästan klara och får fin färg runt om. Lägg järparna i en kastrull. Häll grädde i stekpannan och vispa runt med skyn. Låt sjuda en stund. Smaksätt med soya och svartpeppar och ev fond. Sila av såsen och häll den över järparna, låt småkoka några minuter till järparna är klara.
Servera med kokt potatis eller potatismos samt inlagd gurka och gelé.






Bon Appétit!

Lokalt vin, 100% Grolleau
passade mycket bra. 

1 kommentar:

  1. Mycket gott, matgästerna ville ha receptet!
    Jag tillsatte dessutom kalvfond, Rosépeppar och matlagningsvin till såsen.
    /David

    SvaraRadera