tisdag 22 januari 2013

Köttfärssås

Ibland råder idétorka hos oss, då brukar T nästan alltid föreslå spagetti och köttfärssås. Han har någon gång sagt att om han fick välja en rätt att äta resten av sitt liv, så skulle det bli spagetti och köttfärssås. 
Det kan kanske tyckas onödigt att ödsla tid för att skriva ett blogginlägg om hur man gör en köttfärssås. Det finns säkert lika många varianter av köttfärssås som det finns människor som lagar mat. Alla har sitt eget recept. Jag har en känsla av att det inte blir riktigt samma resultat varje gång jag gör en köttfärssås, så därför skriver jag ner (för min egen skull) hur jag gjorde i början av år 2013. Många gör sin köttfärssås ganska kryddstark, den här varianten passar våra smaklökar mycket bättre. Tydlig smak av örter, lite sötma från både morötter och tomater och den härliga sältan av parmesanosten. Mmm

Det här behövs till 4 pers:
500 g nötfärs
1 gul lök, stor, finhackad
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 morot, stor, riven
1-1 1/2 kött eller grönsaksbuljongtärning eller kapsel
1 dl vin, rött eller vitt
1 msk oregano, torkad
1 knippe timjan, färsk
3 persiljestälkar
2 lagerblad
svartpeppar från kvarn
1-2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
20-30 cocktailtomater, hela
olja att steka i
Tillbehör:
parmesanost, riven
spagetti eller annan pasta
ruccola


Gör så här:
Fräs lök och färs i olja. Tillsätt tomatpuré, oregano, morötter och nymald svartpeppar. Låt fräsa med några minuter. Häll i krossade tomater, vatten, buljong och vin. Lägg i några kvistar timjan, persiljestälkar och lagerblad. Låt sjuda minst 1 timme, gärna längre. Lägg i hela cocktailtomater och låt småkoka ca 15 minuter till. Tag upp persiljestjälkar, timjankvistar och lagerblad. Smaka av. Tillsätt ev salt och peppar. Rör i hackad persilja innan servering.
Servera köttfärssåsen med nykokt spagetti och riven parmesanost. Ruccola är gott till.


Det är alltid gott med
Italienskt rödtjut till pastan.

Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar